Türkiye Çelikte Zirveye Oynuyor!

Türkiye’de yükselen sektörler arasında çelik sektörünün payı her geçen gün artıyor. Ocak – Ekim dönemi içerisinde 9,2 milyar Dolarlık ihracat gerçekleşirken, miktar olarak ihraç edilen çelik ağırlığı da 14,6 milyon ton olarak kayıtlara geçti.

Çelik İhracatçıları Birliği’nin yayınladığı verilere göz atıldığında, geçen yılın aynı dönemine oranla çelik ihracatında yüzde 24,7 gibi önemli bir artış yaşandı. İhracatın maddi değer artışı yüzde 24,7 olurken, miktar olarak yaşanan artış da yüzde 7,6 olarak kayıtlara geçti.

Çelik sektör, Ocak – Ekim dönemi arasında çelik ihracatından tam 9,2 milyar Dolarlık gelir elde etti. Bu rakamın içerisine demir-çelik ürünlerinin de katılması ile birlikte 10 aylık çelik ihracatı değeri 11 milyar Dolar’a çıkarken, ağırlık da tam 15,3 milyon Tona ulaşmış oluyor.

2017 yılının geride kalan döneminde gerçekleştirilen çelik ihracatının ülkelerine göz atıldığında Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelere gerçekleştirilen ihracatta tam yüzde 54 oranında artış yaşanırken 4,5 milyon ton hedefi geride kaldı. Avrupa Birliği’ni 3,3 milyon ton ile Orta Doğu ülkeleri takip ederken, üçüncü sırada 2 milyon ton ile Kuzey Amerika, dördüncü sırada da 1,2 milyon ton ile Kuzey Afrika yerini aldı.

Dönem içerisinde Orta ve Güney Amerika bölgesine gerçekleştirilen ihracat ise yüzde 34 oranında bir artış yaşayarak 1 milyon tonu geride bıraktı. Uzak Doğu ülkelerine gerçekleştirilen ihracatta yaşanan artış ise, 2016 yılının ilk 10 aylık dönemine oranla tam yüzde 559 yükseliş yakalayarak 1 milyon tonu geçen bölgeler arasına girdi.

En fazla ihraç edilen ürün ise ağırlık olarak 4,6 milyon ton ile inşaat çeliği olurken, 2 milyon ton yassı sıcak çelik, 1,6 milyon ton dikişli boru, 1,2 milyon ton profil ve 1,1 milyon ton filmaşin yer aldı.