Türkiye İthalat ve İhracatında Bir Rekor Daha!

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz, ülkemizdeki tohumların dış ülkelere satışlarını 2016 yılını 2015 ile karşılaştırdığımız zaman yüzde 118 oranında artış meydana geldiğini, bunun da 58 bin 226 tona tekabül ettiğini, değerinde ise yüzde 49,4 oranında artış meydana geldiğini, onun ise 153 milyon 463 bin dolar değerine yükseldiği söyledi.

Konuyla ilgili basına sözlü açıklama yapan Kamil Yılmaz, ülkemizdeki sertifikalı tohum üretiminin 2002 yılında 145 bin tona değerine kadar ulaştığını söyledi. Bunun 2015 yılında 896 bin tona kadar çıktığını söyleyen Kamil Yılmaz, 2016 yılında ise 957 bin 925 tona kadar yükselerek, zirveye oturduğunu söyledi.

Tohumculuk piyasası kapsamında yer alan süs bitkileri ile fidanların dışa satımlarının da bu değerlere eklenmesi ile birlikte geçen yıl meydana gelen toplam ihracatın 262 bin dolara kadar yükseldiğini söyleyen Kamil Yılmaz, bir önceki yıl yüzde 70 oranında artış meydana gelen dış satımların ile ithalat ile karşılaştırılması durumunda karşımıza çıkan oranın yüzde 89’a kadar çıktığını söyledi.

Kamil Yılmaz, tohumculuk piyasasında en çok tartışma konusu olan mevzunun ithalat olduğunu söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte kendilerinin ortak hedeflerinin ithalat değerlerini en az seviyeye düşürmek olduğunu söyleyen Kamil Yılmaz, gerçekleşen ihracatın ithalatta çok daha fazla olduğunu, her sene 70 farklı ülkeye tohum satışı yaptıklarını söyledi.

Tohum piyasasındaki dış alım hacminin geçen seneyi bir önceki sene ile karşılaştırdığımız zaman yüzde 13 oranında düşüş meydana geldiğini söyleyen Kamil Yılmaz, değerin sabit kaldığını ancak ihracatın sürekli olarak yükseldiğini söyledi.

2017 yılında ve önümüzdeki yıllarda tohum konusunun gündem hiç düşmeyeceğine dikkat çeken Kamil Yılmaz, Milli Tarım Projesi kapsamında desteklerin 10 katına çıkacağını açıkladı. Destek kapsamında sertifikalı tohum üretimini Türkiye’de daha da canlandırmayı hedeflediklerini, kaliteyi en üst seviyelere çıkarmak istediklerini ifade etti. Kamil Yılmaz, 2023 yılına kadar 1 milyon tonluk tohum üretimini amaçladıklarını açıkladı.