Türkiye Plakalı İhracat Seferleri Arttı!

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) verilerine göre 2017 yılının Ocak ile Haziran ayları arasında Türk plakalı taşıtlarla gerçekleştirilen ihracat taşımalarında düzenlenen sefer sayısı 2016’nın aynı dönemi ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 8 oranında artış söz konusu oldu. Bu artış ile sefer sayısı 606 bin 473’e çıktı.

Ülkemizden yabancı plakalı taşıtların yapmış oldukları ihracatlarının sefer sayısında ise yine aynı dönemlerin karşılaştırması yapıldığında yüzde 3 oranında artış söz konusu oldu. Bu artış ile bu rakam 158 bin 315’e çıktı.

2017 yılının Ocak ile Haziran ayları arasında gerçekleşen hem Türk hem de yabancı plakalı taşıtlar toplamda 764 bin 788 sefere tekabül etti. Bu rakamda ise yüzde 7 oranında artış meydana geldi. Bahse konu olan taşımalarda yabancı taşıtların pazarda payı yüzde 21, Türk plakalı taşıtların ise pazardaki payı yüzde 79 olarak gerçekleşti.

Yine 2017 yılının ilk yarısında 77,5 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleşip, bunun yüzde 29’luk payı yani 22,3 milyar dolarlık değeri kara yolu ile yapıldı. Taşıt başına düşen ihracat miktarı ise ortalama olarak 29 bin 187 dolar olarak gerçekleşti.

İhracatın en çok yapıldığı ülke ise Irak olarak açıklandı. 2017’nin ilk yarısında Irak’a Türk plakalı taşıtlarla yapılan ihracat seferi 235 bin 702 sefere tekabül etti.

Irak’ın takibinde ise Suriye, Almanya, Nahçıvan, İran ve Gürcistan, İtalya, Fransa, Romanya yer aldı. Romanya’nın takibinde ise Azerbaycan ile Birleşik Krallık bulundu. Moğolistan’a yapılan ihracat seferleri incelendiği zaman  Türk taşıtlarından sadece 1 seferin olduğu görüldü.