Türkiye – Ukrayna Arasında Serbest Ticaret Anlaşması İçin 2018’den Umutlu

Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gennadiy Chyzhykov, Türkiye’ye önemli bir çağrıda bulundu. Chyzhykov tarafından yapılan açıklamada Ukrayna’nın sahip olduğu buğday üretim kapasitesinin Türkiye’deki un sanayisi ile birleştirip, yeni pazarlar için iş birliği yapılması yönünde çağrıda bulundu.

Türkiye ile Ukrayna arasında yer alan ekonomik ilişkiler için yaklaşık 11 yıldır Serbest Ticaret Anlaşması için müzakereler devam ediyor. Yapılan bu müzakereler hakkında Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Chyzhykov değerlendirmelerini iletti. Serbest Ticaret Anlaşması (STA)’nın sadece büyük şirketler için değil, aynı zamanda KOBİ’ler için de önemli fırsatlar yaratacağını belirten Chyzhykov, Türk yatırımcıların Ukrayna’daki enerji sektörüne ve gıda sektörüne önemli bir ilgi gösterildiğini, iki ülke arasında kurulacak stratejik bir ortaklığın oldukça önemli olduğunu ve bu ortaklığın her iki ülke için de çıkar sağlayacağını, işbirliklerinin üçüncü ülkelere dahi sıçrayabileceğini belirtti.

Ukrayna’nın tahıl ürünleri alanında dünya genelinde önemli bir kapasiteye sahip olduğunu belirten Chyzhykov, Türkiye’nin de bu buğday ve tahıl ürünlerini öğütecek sanayiye sahip olunduğunu, iki ülkenin güçlerini birleştirmesi halinde yeni pazarlara açılmanın kolaylaşacağını ifade eti. Ukrayna’nın tarım ürünleri açısından sahip olduğu teknoloji açığını Türkiye sayesinde kapatabileceğini, Türkiye’nin tarımsal ürünlerin işlenmesi konusunda tecrübeli olduğunu belirtti.

Son birkaç yılda Türk yatırımcıların 162’den fazla projeyi Ukrayna’da hayata geçirdiğini belirten Chyzhykov, 600 farklı Türk şirketinin 2 milyar Dolar’dan fazla yatırımı Ukrayna’ya yaptığını belirtti.

Konu hakkında görüş ve değerlendirmelerini ileten Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) Başkanı Burak Pehlivan, Türk yatırımcılar için Ukrayna’da birçok sektörde önemli fırsatların yer aldığını, bu fırsatlar arasında tarım sektörünün, yenilenebilir enerji sektörünün, bilişim sektörünün ve sanayi sektörünün yer aldığını belirtti.  İki ülke arasında vizelerin kaldırılmasının hem turizm, hem de ticaret açısından olumlu etkiler yarattığını belirten Pehlivan, Serbest Ticaret Anlaşması’nın yaratacağı etkinin de olumlu olmasının beklendiğini, bu anlaşmanın imzalanması için 2018 yılından ümitli olduklarını belirtti.