Ünlü Köşe Yazarından Dikkat Çeken Açıklama: Bitcoin İki Yıl İçerisinde Çökecek!

Dünyaca ünlü ekonomi platformu MarketWatch’de kıdemli köşe yazarı olan Hulbert, Bitcoin’in oldukça yakın bir gelecekte çökme ihtimalinin yüzde 80’in üzerinde olduğunu dile getirdi.

Sanal para birimi Bitcoin’in 2017 yılı boyunca yaşadığı sıra dışı fiyat artışı sayesinde 1.000 dolar ile başladığı yılda 10.000 dolar sınırına kadar yaklaşmasının yakın bir zamanda yaşanabilecek çöküş ihtimalini yüzde 80’lere kadar çıkarttığını dile getirdi.

Bitcoin’e karşı oldukça olumsuz bir senaryonun, emtia fiyatlarının kısa zaman içerisinde aşırı bir şekilde yükselmesi ve daha önceki dönemlerde yaşanan durumlar üzerinde de, yakın zamanda gerçekleştirilmiş bir çalışmaya dayandırdığını ifade eden Hulbert, Bitcoin’in kaçınılmaz sonunun yakın olduğunu dile getirdi.

Ulusal Araştırma Bürosu tarafından 2017 yılının başında başlatılan Famo Balonları isimli çalışmada, ortaya çıkartılan bu balon, iki yıllık sürede mevcut olan sert bir yükselişin sonrasında, takip eden iki yıl içerisindeki en az yüzde 40 oranındaki sert düşüş olarak tanımlanıyor. Bu tanımlamaya göre bir ürün fiyatı yüzde 100’den daha fazla fiyat artışı yaşaması halinde, gelecek iki yıllık süreç içerisinde düşüş yaşama ihtimali yüzde 50 olarak belirlenirken, varlık fiyatlarında yaşanan yükselişin yüzde 150 oranında olması, çöküş ihtimalini de yüzde 80’lere kadar yükseliyor. Fiyatlarda yaşanan sert yükseliş, çöküş ihtimali oranını yüzde 100’e yaklaştırmaya devam ederken, son iki yıllık süreçte Bitcoin’in yüzde 2.500 oranında bir yükseliş yaşaması, neredeyse kesin gözü ile çökeceğini gösteriyor.

Bahsi geçen çalışmanın sadece hisse senetleri için olduğunu, dijital para birimleri için olmadığını ifade eden Hulbert, buna rağmen, konudaki veri setinin uzunluğu sebebi ile bu uygulamanın Bitcoin için de geçerli olması gerektiğini düşündüğünü aktarıyor.