Yabancı Yatırımcılar Türkiye’yi Tercih Ediyor!

Yabancı firmaların Türk firmaları için geçen yıl yaptığı yatırım miktarını 2015 yılı ile karşılaştırıldığı zaman 3 kat artış meydana gelerek 18,9 milyar Türk Lirası olduğu açıklandı.

Ülkemiz geçen yıl çok zor dönemler atlatmasına rağmen, yabancı firmaların Türk firmalarına olan ilgilerinde herhangi bir düşüş yaşanmadı. Geçen yıl 3 katına çıkan yatırım miktarı önceki yıl 6,3 milyar Türk Lirasının üzerine çıkamamıştı.

2016 yılında yabancı firmaların Türk firmalarına yaptığı yatırımların 47 farklı işlemle meydana geldiği açıklandı. Hollanda’daki firmalar 9 farklı yatırımları ile birinci sıradaki yerini aldı. 6 farklı yatırım yapan Almanya ise Hollanda’dan sonraki yerini aldı. Sırasıyla 4 farklı yatırım ile İngiliz ve Japon firmaları devam etti. 2016 yılında ABD’li, Koreli, Fransız ve İsviçreli firmalar, Türk firmalarına ilişkin 3’er farklı yatırımlar yaptı.

Geçen yıl en fazla yatırım tutarı 8,2 milyar Türk Lirası ile maddi aracı kurumların faaliyetlerinde oluştu. Takibinde ise 5,8 milyar Türk Lirası yatırım ile elektrik enerjisi üretimi, iletimi ve dağıtım yapan firmalar gerçekleştirdi. Metal makine yapımlarında 2,7 milyar Türk Lirası, sinema, televizyon, radyo sektörlerinde toplam 2 milyar Türk Lirası, tarım ve hayvancılık sektöründe 1,6 milyar Türk Lirası değerinde yatırım yapıldı.

İslam Kalkınma Bankası, Borsa İstanbul’un hisselerinden yüzde 10’lık dilimini satın almayı düşündüğünü belirtti. BİST Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, bu ortaklıktan memnun kalacaklarını, anlaşmanın ise önümüzdeki 3 aylık zaman zarfı içinde imzalanacağını söyledi.