Yeniden Kurulacak Olan Emlak Bankası Varlık Fonuna Devredilecek

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen torba yasası teklifine göre Emlak Bankası yeniden kurulacak ve Varlık Fonu’na devredilecek.

Ak Parti’nin Paralel Hazinesi olarak bilinen ve denetimin haricinde kullanmış olduğu Varlık Fonu’nu büyütme çalışmaları devam ediyor. BOTAŞ, PTT, Ziraat Bankası, Türksat Uydu ve Haberleşme Kablo TV, Çaykur gibi işletmelerinin yanında bir de turistik bölgelerde yer alan milyonlarca lira değerinde ki arsaları Varlık Fonu’na aktarılmasının ardından yeniden kurulacak olan Emlak Bankası’nı da bu fona aktarılması bekleniyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmiş olan bu torba yasa teklifi içerisinde bulunan bir madde de, 2001 yılında tasfiye edilmiş olan Emlak Bankasının yeniden kurulacağına dair bir teklif yer alıyor. Öz kaynağının 256 milyon dolar civarına olduğu bu Emlak Bankası, teklifin kabul edilmesinin ardından BDDK tarafından verilecek olan karar ile yeniden faaliyete geçecek.

Bu torba yasa teklifinin mecliste görüşülmesi esnasında bazı milletvekilleri tarafından sorular yöneltildi. Bunlardan biri CHP’li vekil olan Musa Cam’ın, bu bankanın kamu bankası olarak mı devam edeceği yoksa satılıp özel bir banka olarak mı devam edeceği sorusuydu. Bu soruya Hazine Müsteşarlığı KİT Genel Müdürü olan Mehmet Kaya cevap vererek, Emlak Bankasının kamu sermayeli bir banka olacağını, fakat özelleştirilip özelleştirilmemesi konusunda şuanda bir yorumda bulunmasının söz konusu olmadığını açıkladı.

Yine diğer vekiller tarafından bu yönde sorulan sorulara Maliye Bakanı Naci Ağbal cevap vererek, şu aşamada ne özelleştirmeye dair, ne de sektörel bir banka olmasına dair herhangi bir çalışma yapılmadığını açıkladı.