Zorunlu Trafik Sigortasında Havuz Modeli Devreye Giriyor!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından gün içerisinde imzalanarak Resmi Gazete’de yayınlaması amacıyla Başbakanlık’a gönderilen ‚Riskli Sigortalılar Havuzu‘ modeline ait yönetmeliğe dair açıklamalar yapıldı.

Başbakan Yardımcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, bazı sigorta şirketlerinin Zorunlu Trafik Sigortası için belirlenen tavan fiyat uygulaması sonrasında, hasar riski yüksek olan araç grupları için teklif vermek ve poliçe düzenlemek konusunda kaçınma gösterdiklerini ifade ederken; yaşanan sorunun çözümü için yeni bir adımı atılarak, prim ve hasar tutarlarının tüm sigorta şirketlerine paydaş bir şekilde dağıtımının gerçekleştirilmesi adına Riskli Sigortalılar Havuzu oluşturulması için düğmeye basıldı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in imzasının bulunduğu Riskli Sigortalılar Modeli’ne ait yönetmelik ile birlikte; tavan fiyat uygulaması içerisinde birinci, ikinci ve üçüncü basamaklar içerisinde yer alan taşıtlar ile birlikte otobüsler, kamyonlar, minibüsler ve taksiler gibi trafikte sürekli yer alan araçlar için kesilen poliçeler ile toplanan prim ücretleri, merkez bir havuzda toparlanacak. Bahsi geçen sınıflardaki araçlarda hasar ödemesi gerçekleşeceği zaman da belirli kurallar ile birlikte ödemeler bu havuz içerisinden gerçekleştirilecek.

Oluşabilecek hasarlarda, gerçekleşecek hasar süreçlerini poliçeyi kesen şirketler yürütecekler. Devam eden süreçte; şirketler şahıs ve kurumlara gerçekleştirecekleri hasar ödemeleri için oluştuurlmuş olan havuz içerisinden belirli kurallar dahilinde ödemeleri gerçekleştirebilecekler. 

Sigorta şirketleri tarafından yapılan ödemeler için de, sigorta firmalarının son 3 yıl içerisinde yer alan pazar paylarının yüzde 50’lik kısmı dikkate alınacak. Kalan yüzde 50’lik kısım ise şirketler arasında eşit bir dağıtıma tabii tutulacak.