2017 Ağustosta Otomotiv Sektöründeki İhracat Arttı!

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) açıkladığı bilgilere göre, 2017’nin ağustos döneminde gerçekleşen otomotiv ihracatı 2016 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 9,4 oranında artış meydana geldi. Bu artış ile ihracattan elde edilen kazanç 1 milyar 836 milyon dolar değerinde oldu. Açıklanan bu rakamlar ile otomotiv sektörünün bugüne kadar yaptığı ihracatların en iyisine sahip oldu.

Otomotiv sektörünün ağustos döneminde Türkiye ihracatından almış olduğu pay ise yüzde 14,8 oranında oldu. 2017’nin ilk 8 ayı ile 2016’nın aynı dönemi kıyaslandığı zaman yüzde 23 oranında artış olduğu ve bu artış ile birlikte de 18 milyar 624 milyon dolar değerinde kazanç elde edildiği görülmekte.

Otomotiv sektörünün ağustos dönemindeki ihracatından bu kadar fazla kazanç elde etmesinin nedeni ise binek otomobiller ile birlikte otomotiv yan sanayideki çift haneli artışların meydana gelmesi oldu. Ülke olarak ihracatlar ele alındığı zaman Türkiye’nin en büyük pazarlarından biri olan Almanya’ya yüzde 5 oranında artış yaşandı. İkinci sıradaki ihracatın büyük yaşandığı ülke ise Birleşik Krallık oldu. Bu ülkede yüzde 24 oranında artış yaşandı. AB ülkelerinde toplamda yapılan ihracat ise yüzde 4 oranında yükseldi. Bu yükseliş ile toplamda 1 milyar 339 milyon dolar değerinde kazanç elde edildi.

Otomotiv yan sanayi incelendiği zaman ise en çok ihracatın gerçekleştiği ülkeler Almanya, Fransa ve İtalya olarak açıklandı. Almanya’ya bu kapsamda yapılan ihracat yüzde 11 oranında, Fransa’ya yüzde 13 oranında ve İtalya’ya ise yüzde 17 oranında artış gösterdi. Yine benzer şekilde Türkiye’nin en önemli pazarlarından biri olan ABD’ye yapılan ihracat ise yüzde 32 oranında artış gösterdi.