Çanakkale Köprüsü’nün Temeli Atılıyor

Avrupa ve Asya kıtalarını birleştirecek dördüncü köprü olarak tarihe geçecek olan Çanakkale 1915 Köprüsü’nün temeli yarın atılacak.

İnşaatının 2023’te tamamlanarak kullanıma açılması planlanan köprü için temel atma töreni yarın gerçekleştirilecek. Dünyanın en uzun asma köprüsü olma özelliğini taşıyacak olan Çanakkale 1915 Köprüsü’nün projesinde köprüye ek olarak 354 kilometrelik yol içerisinde 31 adet viyadük, 5 adet tünel, 30 adet köprülü kavşak, 143 adet alt ve üst geçiş köprüsü yer alacak.

Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümü olan 2023 yılında açılması planlanan Çanakkale 1915 köprüsü açılarak Dünya’da yer alan en uzun asma köprü olma özelliğini taşıyacak. Çanakkale Deniz Savaşları Zaferi’nin yüz ikinci yıl dönümde temel atma töreni düzenlenecek olan köprüye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu önemli bir protokol katılım gösterecek.

Ayakları arasındaki açıklığın 2 bin 23 metre olacağı köprü, dünyada inşa edilmiş en uzun asma köprü olacak. Köprünün tabliyeleri 36 metre genişlik ile birlikte 5 metre yükseklikte yer alacak. Toplam köprü boyu 3 bin 869 metre olurken köprü üzerinde 2×3 taşıt şeridi yer alacak olan köprünün ayakları ise denizin içine inşa edilecek. Lapseki tarafında inşa edilecek olan viyadük 650 metre olur iken, Gelibolu tarafında yapılacak olan viyadük 900 metre uzunluğunda olacak.

Temel atma töreni 18 Mart 2017 tarihinde, yani Çanakkele Deniz Savaşları Galibiyeti’nin 102. Yıl dönümünde köprüye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu önemli bir protokolün katılımı ile gerçekleştirilecek.