Herkes O Madenin Peşinde!

Piyasalarda en fazla değer kazanan maden olarak tanınmaya başlanan kobalt, 2017 yılının başından bu yana geçen süreç içerisinde tam yüzde 70 oranında değer kazandı.

Hem elektrikli otomobillerde, hem Apple marka cihazlarda, hem de birçok teknolojik ürünün ana maddesi olarak tanınan Kobalt, son zamanlarda önemli bir yükselme yaşayarak yatırımcısının yüzünü güldürüyor.

Quartz tarafından hazırlanan rapora göre, 2017 yılının süprizi kobat olmayı başardı. Dünya’daki rezervinin yüzde 60’a yakın kısmının Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden çıkartıldığı bilinen maden, sınırlı bir rezerve sahip olması sebebiyle önemli bir ivmelenme yakaladı.

Son dönemlerde cep telefonu ürünlerinde yaşanan hızlı üretim ivmelenmesinin ve elektrikli otomobillerin yaygınlaşmaya başlamasının etkisi olarak Kobalt’ın ton başına olan ücretinde 2017 yılı içerisinde geçen süreçte yüzde 70 oranında bir yükselme olmasına ortam yarattı. Kobalt, ton başına 55 bin Amerikan Doları’ndan alıcı buluyor.

2016 yılı içerisinde sadece 93 bin ton üretimi yapılabilen Kobalt’ın özellikle Tesla ve Apple gibi büyük firmalar peşinde. Temin edilen Kobalt’ın büyük bir kısmı batarya üretiminde kullanılırken, 2020 yılına dek, bataryalarda kullanılan kobalt oranında önemli bir artış yaşanacak. Bu da sektördeki talebin hızlı bir yükselişe geçmesine ortam yaratacak.

Kobalt fiyatlarını hızlı yükselten sebeplerden bir tanesi de Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden çıkartılan kobalt madenlerinde çocuk işçi çalıştırılması ve uluslarası maden çalışma şartlarının standartlarına uymaması sebebiyle kesintiye uğraması oluyor.