İnşaat Sektörünün 2018 Programı Belirlenmeye Başladı!

Son 5 yıllık süreç zarfında toplamda 110 bin 613 adet inşaat şirketi kuruldu. Bu şirketlere ek olarak 26 binden fazlası da iflas ederek şirket kapattı!

Türkiye’de inşaat sektörü oldukça çalkantılı bir dönemden geçiş yapıyor. Yüksek istihdam potansiyeline sahip olması, birçok sektörü doğrudan etkilemesi, bir o kadar sektöre de dolaylı etki yaratması sebebiyle Türkiye Ekonomisinin Lokomotifi olarak tanımlanan inşaat sektörü, 2018 yılı için beklenen yol haritası yavaş yavaş oluşmaya başladı.

2018 programı dahilinde inşaat sektörü için giriş çıkış oranlarının, diğer birçok sektöre göre çok daha hızlı olduğunu belirten hükümet yetkilileri, piyasalarda çok küçük ölçeğe sahip, teknik birikim açısından sınırlı olan, profesyonellik konusunda ise yetersiz kalan yüklenici firmalar için faaliyet gösterme çalışmaları inşaat sektörünün hem gelişimini, hem de katma değer potansiyelini önemli ölçüde sınırladığı ifade edildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yayınlanan verilere göre 2013 Ocak – 2017 Ekim dönemlerinde 110 bin 613 adet inşaat şirketi kurulurken, 26 bin 143 inşaat şirketi de kapandı. Sadece 2017 yılına göz atıldığında ise açılan inşaat şirketi sayısı 21 bin 926 olurken, 4 bin 296 şirket de bu yıl kapandı.

Toptan ve perakende ticaretten sonra en fazla girişin bulunduğu inşaat sektörü, açılan şirket sayısı olarak Türkiye’nin yüzde 22,3’ünü elinde bulundururken, kapanan şirket sayısı olarak da Türkiye’nin yüzde 16,4’ünü oluşturdu.

Verimli bir sektör oluşturulması ve yurt dışı ile olan rekabet gücünün artırılması adına; hükümet yetki belgeli yapı müteahhidi sayısında artışa gidecek. Güvenilir bir üretim gerçekleştiren müteahhitlik sistemi hedefinde denetimler çoğalırken; teknik müşavirlik hizmeti etkinleştirilip, yapı denetim sistemi mevzuatı ve uygulamalarında da önemli değişiklikler yapılacak.