Kodlama Sektörü Türkiye’de Büyüyor!

Hem Türkiye’de, hem de dünyada kodlama sektörü yepyeni bir pazar haline geldi. Öğrenenlerin ilkokul seviyesine kadar geldiği kodlama sektörü, dünya genelinde 3 milyar Dolar büyüklüğüne ulaşan bir pazar harine geldi.

Türkiye, kodlama sektöründe yapılan eğitimlere önemli bir destek sağlıyor. Son zamanlarda özellikle okularda kodlama eğitimi önemli bir konuma sahip olmaya başlaması ile birlikte ‚Kodlama Haftası‘ ile etkinlikler en üst düzeye çıkmayı başardı.

Kodlama sektörünün popülerleşmesi ile birlikte birçok sektördeki şirketler, dernekler, okullar değeri 150 Türk Lirası ile 2 bin Türk Lirası arasında değişen kodlama eğitimleri sunmaya başladı. 2016 yılına dair Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Pazar Verileri raporuna göz atıldığında Türkiye’de bilgi teknolojileri ve yazılım sektörü tam 11,9 milyar Türk Lirası’na ulaşmayı başardı. 

Farklı sektörlerde hizmet veren birçok şirket de kodlama eğitiminin, hizmet verdikleri ülkelerde yaygınlaşması için ellerini taşın altına koymaktan çekinmiyor. YGA tarafından başlatılan Anadolu’ya Bilin Göçü projesi için Yapı Kredi Bankası tarafından önemli bir destek sunuluyor. Aynı proje için Arçelik de, proje kapsamında öğrencilere dağıtılacak Twin isimli bilim kitlerinin üretimi konusunda üstlenme rolünü oynayacağını duyurdu. Habitat Derneği ile ortak olarak Yarını Kodlayanlar Projesi’ni yürüten Vodafone Vakfı, Türkiye genelinde 11 farklı şehirde 4 bin çocğua kodlama konusunda eğitim sunulmasına destek oldu. Garanti Bankası da Bahçeşir Üniversitesi ile işbirliği yaparak 9 farklı şehirde Geleceği Yazıyorum atölyeleri düzenleyerek 200 farklı çocuğa hem kodlama, hem yaratıcı düşünme, hem de robotik eğitimi verdi.