Konut almak isteyene yeni sistem geliyor

Ev almak isteyene farklı bir seçenek bulmaya çalışan Türk bankacılık alanı, özellikle konut satın almaya yeterli geliri olmayanlar için geliştirilmiş Almanya Yapı Tasarrufları Sandığı sistemini ele aldı.

Türkiye Bankalar Birliği Grubu tarafından sistem üzerine çalışmalar başlatıldı. Sistemin hükümetin de önemle üzerinde durduğu ve bu model üzerinde çalışmalar başlatılmasının gerekli olduğu bildirildi. Yeni Türkiye ve Ekonomide Güçlü Kalkınma Sistemi Kongresinde modeli konu alan DZ Bank Türkiye temsilcisi Pınar Ersoy sistemle ile ilgili birçok bilgi verdi. Yetkililer bu sistem ile vatandaşların giriş yaparak rahatlıkla para biriktirebileceklerini açıkladı.

 

Sistem Nasıl İşliyor?

Pınar Ersoy yeni sistemin mortgage için seçenek değil,destek  modeli olacağını belirtti.

Bu sistemde yeterli durumu olmayan vatandaşa kaynak oluşturmayı amaçlıyor. Bu modelin size faydası şu; vatandaş bu sisteme girerken diyor ki 4 yılda 40 bin lira para biriktirebilirim. Sistem de vatandaşa 4 yılın sonunda 40 bin lira daha kredi vermeyi garantiliyor. Bu şekilde vatandaşın 80 bin lira parası oluyor. Bu model sayesinde 4 yıl sonra kullanabileceğiniz  kredi faiz oranı hesaplanıyor ve bu faiz oranı düşük seviyelerde tutuluyor. Vatandaşa sunulan kredi faiz oranı ne olursa olsun değişim gerçekleştirmiyor. Bu 4 yıl içerisinde eğer kredi faiz oranlarında büyük bir düşüş olursa değiştirme şansı da tanınıyor. Olumlu tarafı kredi faiz oranları ne kadar artış gösterirse göstersin sizin aldığınız oran değişmiyor.

Türkiye’ye Uygun Bir Sistem

Yetkililer bu sistem ile vatandaşların birikimini bankalara yatırarak değerlendirilmesi ve vatandaşlara düşük faizli kredi imkanı sunarak yardımcı olunmasını destekliyor. Bankada oluşan birikimlerin, burada vatandaşın parasını temin eden bir modelin oluşturulması sebebiyle hem iyi hem de Türkiye’ye uygun bir sistem olduğunu bildirdiler. Eğer bu sistem uygulanırsa Türkiye’de her vatandaşın bir yapı tasarrufları sandığı olacak ve paralarını bu sandıklarda biriktirebilecekler.