Meyve-Sebze Sektöründe Yenilikler Devam Ediyor!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, meyve ve sebze satışları konusunda düzenlemelerine tüm hızıyla devam ediyor. Bakanlık ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ortaklığında belirlenen standartlar ile birlikte artık meyve ve sebzelerin üzerine etiket yapıştırma, damga vurma gibi işlemler gerçekleştirilemeyecek.

3 Ekim 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ‚Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde UYulması Gereken Standart Uygulamalara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ‘ ile birlikte meyve ve sebzelerin satışlarına önemli yenilikler getirildi.

Yaş meyve ve sebzeler için ambalajlama ve soğuk zincir zorunluluğunun getirlidiği bu tebliğ ile birlikte aynı zamanda TSE tarafından belirlenen standartların merkeze konumlandırılacağı bilgisi paylaşıldı.

TSE yetkilileri tarafından açıklanan bilgilere göre meyve ve sebze ürünlerinin depolanması, soğuk hava deposunda muhafaza edilmesi, transfer edilmesi ve ambalajlanması konusunda tam 38 adet standart bulunuyor. Bu standartlar ise başta şeftali, armut, muz, kayısı, salatalık, marul, baş lahana, domates, kiraz, vişne, pırasa, mantar, çilek, biber, avokado, turunçgil, kuşkonmaz, patates ve karnabahar için uygulanacak.

Uygulamanın başlaması ile birlikte meyve ve sebzeler; nitelikli ahşap, mukavva ya da farklı malzemelerden hazırlanmış aksa, sandık, sepet şeklinde olabilecek iken bu ambalajların ağırlıkları 50 kg.’ı aşamayacak. Aynı zamanda büyük ambalajlar (küçük ambalajların taşınması için hazırlanan ambalajlar) alıcının farklı bir istek talep etmemesi halinde 80×100 veya 100×120 santimetre boyutlarında olacak.