Turizmde Tehlike Çanları Çalıyor

Ülkemiz misafirperverliği ve geniş turizm olanaklarıyla dünya çağında ün yapmış konumda. Ne var ki son yıllarda artan jeopolitik kaos ortamı, ülkemizi de doğrudan etkiliyor. Suriye’de 6 yıldır devam eden iç savaş, Irak’ın bir türlü iç huzura kavuşamaması, IŞİD ve PKK terörü, hain darbe girişimi gibi etkiler, ülkemize gelen turist sayısını da ülkemizin elde ettiği turizm gelirlerini de azaltıyor.

Son 21 aydır aralıksız gerileme kaydeden turizm gelirleri, 2016 yılı itibariyle adeta dip yaptı. Ülkemizin turizm başkenti konumunda olan İstanbul’da da hem turist sayısında hem de turizm gelirlerinde kayıp büyük.

1 Yılda 3 Milyon 200 Bin Turist Kaybı

Tarihi ve turistik mekanlarıyla dikkat çeken, doğal güzelliği ile de görenleri kendisine hayran bırakan İstanbul, 2016 yılında bir evvelki yıla göre turistlerinin 3 milyon 200 binini kaybetti.

2015 yılında İstanbul’a gelen turist sayısı 12 milyon 400 bini bulurken; bu rakam 2016 yılında yüzde 26 azalarak 9 milyon 200 bin seviyesine kadar geriledi. 1 yılda yaşanan turist sayısı kaybı 3 milyon 200 bini buldu.

Turist sayısındaki azalma, doğal olarak turizm gelirlerine de yansıdı. İstanbul turizm gelirlerinde 2015 yılına göre yüzde 20’yi aşkın kayıp yaşadı. Turizm gelirlerinin azalmasını baskılayan etken ise aşırı değerlenen döviz kuru oldu. Ülkemiz bu noktada aşırı değerli döviz kurunun faydasını bir nebze gördü.

2015 yılı ile kıyaslandığında İtalyan turistlerin yarısından fazlası İstanbul’a gelmekten vazgeçti. Çinli turistlerde yüzde 45 dolayında, Iraklı ve Amerikalılarda yüzde 43 ve Ruslarda yüzde 40 dolayında kayıp yaşandı.

Ülkemize gönderdiği turist sayısında artış kaydeden ülkeler ise Suudi Arabistan, Ukrayna, İsrail, Ürdün ve Kuveyt oldu. Bahse konu ülkelerden gelen turist sayısındaki artış, turizmdeki kaybı gidermeye ise yetmedi.