Türkiye Avrupa Birliği’nden O Parayı Geri İstiyor!

Türkiye, vizeleri kaldırma sözü vererek 10 yıl içerisinde 500 milyon dolarlık vize ücreti alan Avrupa Birliği’nden o parayı geri almak için harekete geçti!

Avrupa Birliği, Türkiye’ye vizeleri kaldırma sözü vererek 10 yıl içerisinde 500 milyon dolar tutarında bir vize ücreti ödemesi talep etmişti. Bu ödemeyi yapan Türkiye, şimdi ise bu parayı geri almak için kolları sıvadı. 

Avrupa Birliği ile birden fazla farklı konuda hukuki mücadele içerisinde olan Uluslararası Hak Arama Derneği Başkanı Hasan Fettah, bu süreç içerisinde İktisadi Kalkınma Vakfı ve Yurtdışı Türkler Bürosu ile ortak hareket ederek, yeni bir dava açıyor. Açılacak davada ise vize konusunda başarılı ve deneyimli olan Alman Avukat Dr. Rolf Gutman görev alacak.

Türkiye’de Avrupa Birliği’nin hukuku konusunda tecrübeli olan İktisadi Kalkınma Vakfı eski başkanı ve şimdiki başkanın yardımcısı olan Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu,açılacak olan vize ücret iade davasının teorik olarak mümkün olduğunu belirtti. Alınan vize ücretlerinin, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yer alan mevcut anlaşmalara aykırı olarak temin edildiğini belirtti.

Türk iş adamlarının Avrupa ülkelerinde satış gerçekleştirmeleri için, satış yapacakları şirketlerden onay belgesi getirmelerinin şart olduğu bu vize sistemi sayesinde Türkiye’de yer alan ticarethanelerin önemli bir zarar uğradığını belirten Zeytinoğlu, bu durum yüzünden pazarlık gücünün önemli ölçüde yok olduğunu belirtti. Bahsi geçen davanın Türkiye’de açılabileceğini belirten Fettah ise, davanın kazanılması halinde vize ücretlerinin AB ülkelerinin Türkiye’deki gelirlerinden el konularak tahsil edilebileceğini belirtirken, bu durumun farklı ülkelerde örneklerinin yaşandığını hatırlattı.

Mahkemede Türkiye’nin avukatlığı görevini üstlenen Gutman ise, yurtdışına hizmet sunmak için çıkacak olan Türk vatandaşları için vize uygulanmasının haksız olduğunu ve Schengen Vizesi antlaşmasının Türkiye ile imzalanan mevcut protokolün geride kaldığını belirtti. Türk iş adamlarının Avrupa Birliği ülkeleri ile ticareti söz konusu olduğunda ise „pasif hizmet alımı“ dağarcığında bahsi geçen iş adamlarının bu vizeden muaf tutulması gerektiğini belirtti.