Piyasalar Nefesini Tuttu Merkez’in Kararını Bekliyor!

Geçtiğimiz kasım ayından bu yana sürekli yükselen dolar ve Euro, döviz borcu olan vatandaşı ve şirketleri zor durumda bıraktı. Geçtiğimiz hafta başında 4 lira sınırını zorladıktan sonra düşüşe geçen dolar şu anda piyasada 3,77 seviyelerinden işlem görüyor. Dövizin yönü konusunda bugün kritik.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 12 Ocak’tan bu yana repo ihalesi açmayarak dövizin ateşini dindirmeye çalışıyor. Bankaları uzun vadeli ve nispeten yüksek faizden borçlanma koridoruna yönelten, bu şekilde Türk Lirası’ndaki değer kaybını azaltmaya çalışan Merkez, bugün de 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı.

Bugün Açıklanacak Faiz Kararı Kritik!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bugün açıklanacak faiz kararı döviz kurunun yönünün tayin edilmesi açısından kritik öneme sahip. Zira piyasalar faizlerde artış beklerken, siyasi iktidar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan faizlerin artırılmasından yana değil. Bu kritik kararın akabinde döviz kurunun aşağı ya da yukarı yönlü sert hareket edebileceği ön görülüyor.

Merkez Bankası’nın faizleri belirli bir seviyede artırması durumunda döviz kurunun aşağı yönlü hareket edebileceği ve bu hareketin 3,60 sınırına kadar olabileceği tahmin ediliyor. Bununla birlikte faizlerde yapılacak kısmi bir artış (0,25 baz puan gibi) ya da hiç faiz artırımı yapılmaması dolar kurunun tekrar yükselişe geçmesine neden olabileceği belirtiliyor. Bu durumda kısa vadede 3,90’ın orta vade de 4 liranın dolar için öngörülebilir olduğu tahmin ediliyor.

Uzun zamandır devam eden Merkez Bankası’ndan faiz artışı beklentisine Merkez’in karşılık vermemesi, kimi çevrelerce Merkez Bankası’nın elinin kolunun bağlı olduğu ve faiz artırımına gidemeyeceği yönünde değerlendiriliyor. Merkez Bankası ise faiz artırımından başka yollarla da piyasaya müdahale etme yolunda ilerliyor. Hükümet tarafından gelen açıklamalarda da Merkez’in elinin kolunun bağlı olmadığı ve tek enstrümanın da faiz artırımı olmadığı vurgulanıyor.