2017 Bütçe Açığı Açıklandı, Maliye Bakanı Açığı Değerlendirdi!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017 yılının genelinde 47,4 milyar Türk Lirası tutarında açık verildiğini ifade etti. 2017 yıl sonu hedefinden 500 milyon TL’lik fazlalık olduğunu ifade eden Ağbal, OVP kapsamındaki hedeften ise 14,3 milyar TL daha az bir açık oluştuğunu aktardı.

2017 yılı merkezi yönetim bütçe gerçekleşmesi rakamlarına ilişkin açıklamalar Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yapıldı. 2017 yılında Türkiye ekonomisinin genelinde bir büyümenin hakim olduğunu ifade eden Ağbal, bu büyümenin küresel ticaret alanındaki faaliyet alanlarının genişlemesi ile alakalı olduğunu ifade etti.

Politik ve jeopolitik risklerin azaldığını ifade eden Ağbal, emtia fiyatlarının toparlandığını, 2018 yılı ve yakın vade dönemde küresel ekonomideki büyümenin genele yayılarak devam ettiğini ifade etti.

Türkiye ekonomisinin 2017 yılında önemli başarılara imza attığını ifade eden Ağbal, makro finansal düzenlemelerin geçtiğimiz yıl uygulamaya konulduğunu, aynı zamanda birçok sektör ve alan için mali desteklerin hayata geçirilerek Türkiye ekonomisinin toparlanma sürecini hızlı bir şekilde sonuçlandırdığını, darbe girişimi sonrasında ortaya atılan toparlanamama tahminlerinin haksız çıkarak, başarıların elde edildiğini ifade etti.

2017 yılı genelinde bütçe giderlerinin 677,7 milyar Türk Lirası olduğunu, faiz hariç giderlerin 621 milyar Türk Lirası, faiz giderlerinin ise 56,7 milyar Türk Lirası olduğunu ifade eden Ağbal, gelirlerin 630,3 milyar Türk Lirası düzeyinde olduğunu, bunun 536 milyar Türk Lirası’na tekabül eden kısmı vergi gelirlerinin oluşturduğunu, bütçe açığının 2017 yılı genelinde 47,4 milyar TL olduğunu, faiz dışı fazlanın ise 9,3 milyar Türk Lirası’na tekabül ettiğini ifade etti.