Bakan Albayrak Büyüme Verilerini Değerlendirdi

Ekonomik büyüme verilerini değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, turizm sektörü ve ihracattan elde edilen gelirlerin net dış talebin büyümesine olumlu yönde etki ettiğini, söz konusu durumunda ekonomi politikalarındaki temel hedeflerin başında yer aldığını, böylelikle ekonomide dengeleme dönemine girildiğini söyledi.

Türkiye ekonomisinin bu senenin 2. Çeyrek döneminde reel kapsamda yüzde 5,2 oranında büyüme performansı gösterdiğini söyleyen Albayrak, GYSH’nin bir önceki çeyrek dönemine göre yüzde 0,9 oranında yükseldiğini, ikinci çeyrek dönemde meydana gelen büyümenin yatırım ve tüketimdeki yavaşlamaya rağmen iç talep kaynaklı olmasını sürdüğünü söyledi.

Üçüncü çeyrek dönem itibariyle iç talepte yavaşlamanın çok daha belirgin hal almaya başladığını söyleyen Albayrak, senenin geri kalan dönemlerinde ithalat talebinde düşüş olması, turizm sektörü ve ihracat gelirlerinin güçlü bir şekilde seyir izlemesinin dış talebin büyümesin olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

“Makroekonomik Dengeleme Seti Oluşturulmalı”

Son zamanlarda finansal şartlarda meydana gelen sıkılaşmayla birlikte piyasalardaki dalgalanmaların bir takım unsurları gerektirdiğini söyleyen Albayrak, bunların başında cari açık alanlarındaki kırılganlıklar ve enflasyon ile çok daha kararlı bir şekilde mücadele edilmesi, makroekonomik dengeleme politika setinin oluşturması gerektiğini söyledi.

Öncelikli hedefler arasında cari açığın sürdürülebilir seviyeye düşürülmesi olduğunu söyleyen Albayrak, aynı zamanda enflasyon ile mücadelenin de devam etmesi gerektiğini, yapısal reformlarla destek verilen maliye politikasındaki sıkı duruşun sergilenmesi, makroekonomik dengeleme politikası büyümeyi orta vadeli süreçte çok daha sağlıklı olarak patikaya geçireceğini söyledi.