2017 Mayıs Ayı TÜFE Açıklandı

Mayıs ayına ait Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklandı.

Açıklanan verilere göre mayıs ayı döneminde TÜFE’nin yüzde 0,45 oranında, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksin yüzde 0,52 oranında artış meydana geldiği görülmekte. Benzer şekilde yıllık bazdaki enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,72 oranında ve yurt için üretici fiyatlarında yüzde 15,26 oranında artış görülmekte.

Verilere yıllık bazda bakıldığında tüketici fiyatlarında yüzde 9,09 ve yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 9,02 oranında artış olduğu görülmekte.

2016 yılının aralık ayına göre TÜFE verileri ile yüzde 6,18 oranında artış, aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman ise yüzde 11,72 oranında artış oldu.

En Fazla Artış Giyim ve Ayakkabıda!

Açıklanan verilere göre mayıs ayında en fazla artışın yaşandığı grup giyim ve ayakkabı oldu. Giyim ve ayakkabıda yüzde 5,97 oranında artış meydana geldi. Eğlence ve kültür grubundan yüzde 2,42 oranında, eğitimde yüzde 0,90 oranında, otel ve lokantalarda yüzde 0,89 oranında ve ev eşyalarında yüzde 0,77 oranında yükselme görüldü.

En Fazla Düşüş Çeşitli Mal ve Hizmetlerde!

Aylık bazda en çok azalmanın meydana geldiği grup ise çeşitli mal ve hizmetler oldu. Mal ve hizmetler grubunda yüzde 0,91 oranında düşüş gerçekleşti. Yine benzer şekilde devamında ulaştırma grubunda yüzde 0,73 oranında, gıda ve alkolsüz içeceklerde ise yüzde 0,55 oranında düşüş gözlemlendi.

Yıllık bazda bakıldığında en fazla yükselme alkollü içeceklerde görüldü. Bu grubun takribinde ise ulaştırma, sağlık, çeşitli mal ve hizmetler yer aldı.

Ana sanayi gruplarının sınıflanmasına bakıldığında ise 2017 Mayıs TÜFE verilerinde en fazla artışın yaşandığı grup tüketim mallarında, yıllık olarak ise ara mallarda görüldü.