Alman Bankası’nın TL Açıklaması Şok Etti

Alman Bankası olan Commerzbank, dün gece açıklanan Moody’s’in kararına benzer bir açıklama yaparak Türkiye’ye ikinci şoku yaşattı.

Alman Bankası Commerzbank, Moody’s tarafından dün gece açıklanan Türkiye kararının hemen peşine açıklama yaptı. Türk Lirası ile ilgili açıklama yapan Commerzbank, Moody’s’e destek oluşu ile yeni bir şok yaşattı.

Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu BA1 seviyesinde sabit tutarak, kredi görünümünü “durağan” görünümden “negatif” görünüme düşürmesini destekleyen Commerzbank, Türkiye’nin siyasi gelişmeler doğrultusunda değer kaybettiğini ifade eder iken, Türkiye’deki siyasi gelişmelerin Türk Lirası’nın önünde engel olduğu belirtildi.

2017 yılının ilk günleri itibariyle değer kazanmaya tekrar başlayan Türk Lirası, Commerzbank ve Moody’s’in verdiği açıklamalarda dikkate alınmadığı ise büyük bir soru işareti yarattı. Yaklaşık 1 yıllık bir süre içerisinde sürekli değer kaybeden Türk Lirası, son 3 haftalık zaman dilimi içerisinde dolar karşısında değer kazanmaya başlaması ile birlikte piyasalarda olumlu etki yaşanmıştı. Türk Lirası’nın 2017’nin Şubat ayı itibariyle yükselişe geçmiş olup, geride kalan zaman diliminde yüzde 3,83 oranında bir kazanç sağlamış olması, gelişmekte olan ülkeler arasında kıyaslandığında oldukça ivmeli bir çıkış olarak yorumlanmıştı.

Şubat ayının başından bu güne kadar geçen süre zarfında Rus para birimi Ruble yüzde 3,44, Brezilya para birimi Real yüzde 3,16, Güney Afrika para birimi Rand yüzde 2,73, Meksika para birimi Peso ise yüzde 1,75 oranında değer kazandı.