Altın Rezervimiz Yaklaşık 30 Ton Azaldı: Ne Kadar Altınımız Var?

Ülkemiz altın rezervleri geçtiğimiz Kasım ayında yaklaşık 30 ton azaldı. Altın rezervlerindeki azalmanın neyden kaynaklandığı açıklanmazken, diğer ülkelerdeki altın rezervlerindeki değişim miktarı da dikkat çekti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından açıklanan verilere göre geçtiğimiz Kasım ayında Türkiye’nin altın rezervleri geriledi. Ülkemizle birlikte Azerbaycan’ın altın rezervlerinde de gerileme yaşandı. Ancak Kasım ayında gerçekleşen altın rezervi düşüşünde ülkemiz ilk sırayı aldı.

Türkiye ve Azerbaycan’ın Rezervleri Azaldı!

Türkiye’nin altın rezervi kasım ayı itibariyle azaldı. Ekim ayına göre 28,8 ton azalma gösteren altın rezervimiz 396 ton 472 kg düzeyine geriledi. Ülkemizle birlikte Azerbaycan’ın altın rezervlerinde de gerileme yaşandı. Toplam 25 ton dolayında altın rezervi bulunan Azerbaycan’ın rezervlerinde 3 ton gerileme yaşandı ve bu düşüşle Azerbaycan’ın altın rezervi 22 ton 15 kg seviyesine geriledi.

Uluslararası Para Fonu IMF’nin verilerine göre geçtiğimiz kasım ayı itibariyle; Rusya, Kazakistan ve Ürdün’ün altın rezervlerinde ise artış gerçekleşti. Geçtiğimiz ay Rusya’nın altın rezervi 32,1 ton artarak; bin 615 ton 241 kg düzeyine yükseldi. Orta Asya’nın güçlü Türk devletlerinden Kazakistan’ın altın rezervi ise 3,1 ton artış kaydederek 254 ton 703 kg seviyesine çıktı. Kasım ayı itibari ile Ortadoğu ülkelerinden Ürdün’ün altın rezervi 3,1 ton yükseliş kaydetti. Bu yükselişle Ürdün’ün altın rezervleri 38 ton 258 kg düzeyine çıktı.

Ülkeler genellikle ellerinde bulundurdukları altın rezervine göre ekonomik güçlerini ispatlamaktalar. Dünyadaki altının toplam miktarı tam olarak tespit edilemiyor. Bu konuda çeşitli fikirler öne sürülse de, üzerinde mutabakata varılmış bir görüş bulunmamakta. Dünyadaki altın miktarının ne kadar olduğu, devletlerin rezervinde bulunan altınla ölçülemiyor; zira yer altı kaynakları ve kişisel altın birikimleri kestirilemiyor.