Ara Ödeme Nedir? Nasıl Yapılır?

Hem devlet, hem de bankalar tarafından sunulan tüm kredi türleri, genellikle aylık ödemeler üzerinden hesaplanmaktadır. Bazı bankalar, 3 aylık periyotlar ile kredi temin etmenize olanak sağlasa da, genel kullanım aylık ödemeler üzerinden hesaplanmaktadır.

Aylık kredi ödemelerinizin dışında, elinize bir miktar para geçtiğinde yapacağınız fazladan kredi ödemesine ise ara ödeme adı verilmektedir. Bu ödemeler, genellikle iş yerlerinden temin edilen prim, ikramiye, dönemlik kira, tarım ürünü satışı, turizm dönemleri gibi çalışma şartları ile birlikte mümkün olmakla birlikte, bazı prosedür uygulamalarını da beraberinde getirmektedir.

İsterseniz, kredi başvurusu aşamasında ara ödeme yapacağınızı belirterek taksit tutarlarınızı en baştan belirleyebileceğiniz gibi, aynı zamanda elinizde nakit geçtiği bir anda bankanız ile görüşerek tekrar ara ödeme yapabilirsiniz. Bu durumda, kalan borcunuz, periyodik bir şekilde tekrar yapılandırılarak, yeni bir ödeme planı oluşturulup, tarafınıza bilgi verilir.

Yapacağınız ara ödemeler sayesinde aylık ödediğiniz kredi taksitlerini en aza indirgeyebilirsiniz. Bu sayede kredi ödemeleriniz daha düşük rakamlara tekabül etmekle birlikte, ödemeleriniz de oldukça kolaylaşacaktır.

Aylık kredi ödemenizin içerisinde faiz, anapara, KKDF, BSMV gibi farklı kalemler bulunmaktadır. Bir ara ödeme gerçekleştirmeniz halinde bu ödeme miktarınız anapara borcunuzdan düşülmektedir. Bu durumda faiz oranı, KKDF ve BSMV ücretleri de değişkenlik göstereceği gibi, en önemli kısım ara ödeme öncesinde yaptığınız toplam ana para ödemesi miktardır.

Eğer bir kredi borcunuz varsa ve elinize bir miktar para geçtiği için ara ödeme yapmayı düşünüyorsanız, ilk etapta bankanız ile görüşerek, bankanıza ödeme yapacağınız miktarı bildirmeli, kalan borcunuz için yapacağınız aylık taksit ödemeleri halinde bilgi edinmelisiniz.