Asgari Ücret Yarın Açıklanacak: İşte İhtimaller!

Asgari ücret maratonunun sonuna gelindi. Yaklaşık bir aydır süren görüşmeler, yarın itibariyle son buluyor. Yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılacak toplantı akabinde 2017 yılı için tüm Türkiye’de geçerli olacak asgari ücret açıklanacak. Peki asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücrete zam yapılacak mı? İşte asgari ücret senaryoları…

Patronlar “Sıfır Zam” Talebinde!

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na işverenleri temsilen katılıyor. TİSK, geçen sene yapılan yüzde 30’u aşkın asgari ücret zammı gerekçesiyle bu sene “sıfır zam” talebinde. Patronlara göre işçiler zaten “iyi” kazanıyor.

DİSK: Asgari Ücret 2 Bin Lira Olmalı!

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yer almıyor. Bu konuda zaten dertli olan konfederasyon, konuşulan rakamlara da tepkili. DİSK’e göre insanca yaşamak için gereken asgari ücret 2 bin lira.

Türk- İş: Devlet Kurumunun Rakamlarını Baz Alın, Asgari Ücret bin 600 Lira Olsun!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk- İş), Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na işçileri temsilen katılan taraf. Türk- İş’in talebi asgari ücretin bin 600 Türk Lirası olması yönünde. Bu rakamın çok makul bir talep olduğunu öne süren Türk- İş, devletin istatistik kurumu olan TÜİK’in geçen sene için belirlediği bir işçinin aylık yaşam maliyeti olarak tespit edilen bin 600 Türk Lirası’nı asgari ücret olarak talep ediyor.

Hükümet: Orta Yolu Bulalım!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda hükümeti temsil ediyor. Bakan Mehmet Müezzinoğlu dün yaptığı açıklamada bin 300 Türk Lirası’nın asgari ücret için yeterli olmadığını ancak yüksek oranlı zammın işverenleri dünya ile rekabetten geri koyacağını söyledi. Yarın taraflar arasında orta yolu bulmaya çalışacak hükümetin; kulislerde konuşulan bilgilere göre enflasyon oranında zam teklif edeceği belirtiliyor. Bu da yaklaşık yüzde 5’lik zam demek.