Çimento İhracatımızda Suriye Her Şeye Rağmen İlk Sırada!

Yıllardır iç savaşın pençesinde kıvranan; on binlerce insanın öldüğü, yüzbinlerce insanın yaralandığı ve milyonlarca insanın yaşadığı kentlerden göç etmek zorunda kaldığı Suriye, buna rağmen ülkemizden en çok çimento alan ülke konumunda olmayı sürdürdü.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Mustafa Şefik Tüzün tarafından yapılan açıklamaya göre ülkemiz 2016 yılında 80’e yakın ülkeye çimento ihracatı gerçekleştirdi. Bununla birlikte Suriye yıllardır en çok çimento ihracatı gerçekleştirdiğimiz ülke konumunda bulunuyor.

2015 yılına kıyaslandığında 2016 yılında yüzde 5 dolayında ihracatını artıran sektör, yeni pazarlara açılabilmek için çalışma yürütüyor. 2016 yılında ülkemizin gerçekleştirdiği çimento ve çimento türevi ürün ihracatındaki rakam 11 milyon tona ulaşmış bulunuyor. Bu rakamın yüzde 15’e yakın bir kısmını Suriye’ye yapılan ihracat oluşturuyor. Suriye, 2016 yılında ülkemizden satın aldığı 1,7 milyon tonluk çimento ve türevi ürünlerle listenin ilk sırasındaki yerini sürdürüyor.

Çimento da Orta Doğu Önemli Bir Pazar!

Ülkemizin en fazla çimento ihraç ettiği ülkeler incelendiğinde, Suriye’nin ardından Libya geldiği dikkat çekiyor. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Mustafa Şefik Tüzün tarafından yapılan açıklamaya göre listenin devam eden sıralamalarında Batı Afrika ülkeleri önemli bir yer tutuyor. Bununla birlikte Amerika Birleşik Devletleri de çimento ihracatında listenin üst sıralarında yer alıyor. ABD’ye 2016 yılında yapılan çimento ihracatının yakıt maliyetlerinin okyanus aşırı ulaşım gerektirdiği için 2016 yılında artış gösterdiği kaydediliyor.

Çimento üretiminde Avrupa’nın ilk sırasında bulunan Türkiye, bu alanda Dünya’da da ilk 5 ülke arasındaki yerini koruyor. Ürün ihraç etme konusunda da global çapta 3. sırada yer alan ülkemiz, iç ihtiyacın tamamını iç üretimden karşılar konumda. Ayrıca ihracat ile de ülkemize döviz girdisi sağlanıyor.