Deri ve Ayakkabı İhracatında Yüzde 500’lük Artış!

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliğinden (İDMİB) yapılan açıklamalara göre Rusya’ya Mayıs ayında yapılan ihracatımız 2016 yılının aynı zamanı ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 500 oranında bir yükselmenin meydana geldiği ve bu yükselme ile 6,3 milyon dolar değerinde bütçe elde edildiği bildirildi.

İDMİB‚den gelen açıklamalarda ayakkabı ihracatı değerlendirildiği zaman 2017 ile 2016 yıllarında mayıs ayları karşılaştırıldığı zaman yüzde 500 oranında bir artış söz konusu oldu. Bu artış ile 6,3 milyon dolar değerine yükselen ihracat bütçesi, 2017 ocak ile mayıs ayı dönemlerinde yapılan ihracata göre yüzde 96,7 oranında artış meydana geldiği görülmekte.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İDMİB Başkan Yardımcısı Hüseyin Çetin, Türk Ayakkabı sektörünün 2013’e kadar olan en büyük pazarının Rusya olduğunu ve artık çok güzel bir geri dönüş yapıldığını ifade etti.

Rusya’da meydana gelen ekonomik çöküntüler ile sonrasında gerçekleşen uçak krizi sebebi ile ayakkabı pazarında son 3 sene içerisinde büyük kayıpların yaşandığını söyleyen Hüseyin Çetin, 2017 yılı ile beraber ihracat pazarında yeni bir sayfanın açıldığına dikkat çekti.

Deri ve ayakkabı piyasasının Rusya için çok önemli olduğunu belirten Çetin, ayakkabı üretiminde Türkiye’nin çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu, Rusya’nın ise bizim için çok önemli bir pazar olduğunu, 2013 senesinde Rusya’ya yapılan ihracatın 129 milyon dolar seviyesine kadar yükseldiğini, uçak krizinden sonra ihracat oranların 28,7 milyon dolara kadar bir düşüş yaşandığını, ancak artık toparlandığımızı belirtti.