Türk Ekonomisi Kara Kıtaya Açıldı!

Türk ekonomisi ve reel sektör aktörleri ihracat alanlarını ve pazarını genişletmek için yeni pazar araştırmalarına girmekte ve bunda da başarılı olmaktadır. Devletin de desteklediği Afrika ülkelerine ihracat, son yıllarda hatrı sayılır seviyede artış gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminden bu yana özel önem gösterdiği Afrika ülkeleri ile ikili ilişkiler ve bahse konu ülkelerle ticari bağlantılar geliştirilmesi, sonuçlarını vermeye başladı. 2011 ila 2015 yılları arasında Türkiye’nin Afrika kıtasındaki ülkelere yaptığı ihracatın toplam değeri 64 milyar dolar seviyesini geride bıraktı.

En Fazla İhracat Mısır’a!

Geçtiğimiz yıllarda darbe ile sarsılan Mısır, darbeye kadar olan dönemde Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkelerin başında gelmekteydi. Afrika kıtası baz alındığında en güçlü ekonomilerden olan Mısır’a yaptığımız ihracat bahse konu dönem aralığında 16 milyar 61 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu alanda açık ara lider konumda bulunan Mısır’ın akabinde ihracat yaptığımız ülkelerden 10 milyon dolar barajını aşabilen olmadı.

Mısır’ın ardından en çok ihracat yaptığımız ülkeler 9 milyar 192 milyon dolar ile Cezayir, 9 milyar 120 milyon dolar ile Libya, 5 milyar 874 milyon dolar ile Fas ve 4 milyar 225 milyon dolar ile Tunus olarak sıralandı.

Kara kıtadan yaptığımız ithalat rakamlarına bakıldığında da yine ilk sırayı Mısır’ın aldığını görüyoruz. Mısır bahse konu dönemde 7 milyar 3 milyon dolar ile en çok ithalat yaptığımız Afrika ülkesi olarak ön plana çıktı. Mısır ile bahse konu dönemde toplam dış ticaretimiz 23 milyar doları aştı.

Mısır’ın ardından en çok ithalat gerçekleştirdiğimiz ülke 6 milyar 832 milyon dolar ile Güney Afrika Cumhuriyeti oldu. 4 milyar 451 milyon dolar ile Cezayir bu alanda üçüncülüğü alırken, 3 milyar 925 milyon dolarla Fas dördüncü ve 4 milyar 225 milyon dolar ile Tunus beşinci sırayı elde etti.