EKK Dün Toplandı, Kararlar Haftaya!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçiminden beri Türk Lirası karşısında her işlem gününü yeni bir rekorla kapatan Amerikan Doları, ekonomimiz üzerinde baskı oluşturuyor. Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında iki kez toplanan EKK (Ekonomi Koordinasyon Kurulu) dün bir kez daha toplandı.

Dün öğleden sonra ani bir yükseliş dalgasına giren döviz sonra sakinlemişti. Amerikan Doları 3,59’un üzerini görmüş, Euro ise 3,81 düzeyine kadar tırmanmıştı. Buradan gevşeyen dolar günü 3,55 bandından Euro da 3,77 seviyesinden kapattı.

1 ayı aşkın süredir aynı senaryonun tekrarlanması üzerine EKK dün akşam alınacak tedbirleri görüşmek ve karar bağlamak üzere Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında bir kez daha Çankaya Köşkü’nde toplandı.

Kararlar Haftaya Açıklanacak!

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen ve yaklaşık 5 saat süren EKK (Ekonomi Koordinasyon Kurulu) toplantısına bir çok bakan ve bürokrat katıldı. Toplantıda; Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, AB Bakanı Ömer Çelik, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben ve SPK Başkanı Vahdettin Ertaş hazır bulundu.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada; “Kamu maliyesi, bankacılık ve finans sektörü, reel sektör ve işgücü piyasasına yönelik olarak alınması gereken tedbirler kararlaştırılmış olup, teknik çalışmaların tamamlanmasını müteakip hafta içinde kamuoyu ile paylaşılacaktır.” denildi.

Gelecek hafta içerisinde açıklanacak kararların mahiyeti kamuoyu tarafından şimdiden merak edilmeye başlanırken, ekonomiye ve aşırı değerlenen döviz kuruna etkisinin ne derecede olacağı da ayrı bir merak konusu.