Ekmekte İsraf Hat Safhada!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken ekmek israfının önlenmesi durumunda ekmeğe zam yapılmasının gerek kalmayacağını ve tasarruf oranı yüzde 40 seviyelerine çıktığında 8 milyar civarında ekonominin kazanımı olacağını belirtti.

TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederastonu) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada, Türkiye’nin günlük ekmek israfının takribi 5,3 milyon adet ekmek olduğunu belirtti. Ekmek israfının önlenmesi için önlem alınması gerektiğini söyleyen Palandöken, insanların bilinçlendirilmesi, okullarda çocuklara bu konuda eğitim verilmesi, kamu spotu gibi yollarla israfın azaltılabileceğini dile getirdi.

Günlük 5 Milyon Lira Çöpe Gidiyor!

Bendevi Palandöken israf edilen ekmekle 4,5 milyona yakın kişinin 1 günlük ihtiyacının karşılanabileceğini belirtti. 2012 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın başlattığı ve TESK’in de destek olduğu tasarruf kampanyası sonucunda ancak bu kadar tasarruf edilebildiğini fakat bu rakamın yeterli olmadığını vurguladı.

2013 yılında yapılan yüzde 18’lik tasarrufla milli ekonomiye 3 milyar Türk Lirası’na yakın kazanç sağlandığını, bu rakamın yüzde 40’a dayanması halinde ekonomiye 8 milyar Türk Lirası kazanç sağlanacağını dile getirdi. Bahsedilen oranlardaki tasarrufun mümkün olduğunu söyleyen Palandöken, günlük tüketilebilecek kadar ekmek alınması gerektiğini ve artan ekmekleri değerlendirip ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirtti.

Ekmekte yapılacak tasarruf sonucunda ekmeğe zam yapılmasına gerek kalmayacağını dile getiren Bendevi Palandöken, bu tasarrufun aile bütçesine yüzde 35- 40 civarında katkı sağlayacağını söyledi. Ekmek tasarrufu konusunda halkı bilinçlendirmenin çok önemli olduğunu belirten Palandöken, israf rakamlarının bu seviyelerde sürdürülmesinin uzun vadede mümkün olmadığının altını çizdi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken zam konusunda haksız rekabetin öneminin de altını çizdi. Haksız rekabet olmaması durumunda ekmeğe zam yapılmasına gerek kalmayacağını dile getiren Palandöken, ekmeğin „ekmekçiler“ tarafından üretilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.