Un Fiyatlarına Gelen Zam Nitratlı Gübredeki Yasağı Kaldırıyor!

Geçtiğimiz hafta itibariyle un fiyatlarına gelen yüzde 9 seviyesindeki zam, ekmeğe zam yapılacağı yönünde söylentilere neden olmuştu. Konuyla ilgili olarak pek çok kesimden farklı açıklamalar gelirken, son noktayı Bakan koymuş ve ekmeğe zam yapılmayacağını belirtmişti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından konuyla ilgili olarak dün yapılan açıklamada; un fiyatlarının ekmeğe maliyet açısından ancak yüzde 30 seviyesinde etki ettiğini bu nedenle una gelen zammın ekmek fiyatlarını etkileyecek seviyede olmadığını vurgulamıştı.

Gübrede Yasak Kalkıyor!

Çiftçiler ve un sektörü temsilcileri un fiyatlarına gelen zamların temel sebebi olarak buğdayda rekoltenin düşmesini gösteriyorlar. Arzı azalan buğday, doğal olarak un fiyatlarının da yükselmesine neden oldu. Buğdaydaki verim azlığının temel sebebi olarak ise nitratlı gübreye gelen yasak gösteriliyor.  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten bu konuda da çiftçilere müjde niteliğinde bir açıklama geldi.

Bakan Faruk Çelik; nitratlı gübrelerde yapılan tetkikler ve laboratuvar araştırmaları sonucu potasyum nitrat ile sodyum nitrat gübrelerinde sorun olmadığının görüldüğünü belirterek, her iki gübre çeşidinin de serbest bırakılması kararının alındığını açıkladı.

Buğday üretiminde kısmi bir azalma meydana gelmiş olmasıyla birlikte, hali hazırda buna rağmen ülkemizde üretilen buğday miktarının, tüketilen buğday miktarını rahatlıkla karşıladığına vurgu yapan Bakan Faruk Çelik; ısrarla her sene gündeme getirilmeye çalışılan ekmeğe zam söylentilerinin manidar olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz yıl ülkemizde takribi 19 milyon 500 bin ton buğday tüketimi gerçekleştiğini belirten Bakan Çelik, bununla birlikte buğday üretimimizin ise 20 milyon 600 bin tondan fazla olduğunun altını çizdi. Rakamların da ortaya koyduğu gibi buğday üretiminde asla bir sıkıntı olmadığını ve ekmeğe zam yapılmasını gerektirecek bir durumun vuku bulmadığını deklare eden Bakan, gerekirse piyasaya müdahale de edilebileceğini belirtti.