Ekonomi Bakanı Zeybekçi’den Dolar ve Enflasyon Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Merkez Bankası’nın doğru hamleler yaptığını dile getirirken dolar kurunun artık düşmeye başlayacağını dile getirdi.

Merkez Bankası tarafından son zamanlarda yapılan uygulama ve düzenlemeleri doğru bulduğunu dile getiren Zeybekçi, Merkez Banaksı’nın tavrını “isabetli” olarak yorumladı. Son dönemde alınan faiz kararını yorumlayan Zeybekçi, Türk ekonomisinin kararlı duruşu sayesinde bu sürecin hızlı atlatılacağını düşündüğünü aktardı.

Kısa süreli bir enflasyon yükselmesi yaşanacağının da sinyallerini veren Zeybekçi, bu dönemin kararlı duruş sayesinde tez zamanda aşılacağını ve ülke ekonomisinin eski yapısına kavuşacağını aktardı.

İhracatların yarısından fazla kısmının Avrupa Birliği’ne yapıldığını dile getiren Zeybekçi, sermaye girişinin yüzde 75’lik kısmının da yine Avrupa Birliği’nden olduğuna değindi. Fed kararını da atıfta bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi; Türkiye ekonomisi hakkında yapılan olumsuz yorumların ve tahminlerin yersiz olduğunu dile getirdi.

“Apple Sadece Amerika’da Mı Satış Yapacak?”

Amerika’da başkanlık seçimleri sonrasında seçileren ABD’nin yeni başkanı olan Trump’ın ekonomi politikaları hakkında yorumda bulunan Zeybekçi, önemli noktalara değindi. İçe dönük, kendi üretimleri üzerinden bir ticaret yapısı kurulacağının sinyallerini veren Trump için; Apple’ın sadece Amerika’ya satış yapmasını nasıl sağlayacaklarını, bu durumu sağlayamayacakları için de içe dönük ekonomi politikalarının başarısız olacağını, Avrupa ülkelerinin ekonomilerinde yaşanan telaşenin de yersiz olduğunu aktardı. Bütün dünya devi firmaların Amerika’da üretim yapmasının mümkün olmadığını dile getiren Zeybekçi, dünya devi firmaların Amerika’da milli gelirin yüzde 25’lik kısıma denk geldiğini dile getirdi.

“Dolar, Düşmeye Mahkum Kalacak”

Trump’ın izlediği politikalar sebebiyle, firmaların Amerika’da üretim yapmaya başlaması ile, üretilen ürünlerin dolar kuru üzerinden değerlendirilmesi sonucunda rekabet ortamının ortadan kalkacağını dile getiren Zeybekçi, Amerikan Doları’nın önümüzdeki süreç içerisinde Euro’ya karşı düşüşe geçeceğini beklediğini aktardı.

Referandum Tarihi Hakkında Yorum Yapmadı

Zeybekçi, sorulan “Referandum ne zaman olacak?” sorularını ise yanıtsız bıraktı. Sürecin doğal prosedürü üzerinden işlediğini dile getiren Zeybekçi, referandum tarihi hakkında herhangi bir bilgi vermedi.