Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek: İşsizlikte Tek Haneye Düşeceğiz

Katıldığı bir programda gündem ile ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçen yılın kasım dönemine ait işsizlik verilerini değerlendirdi.

2017 yılında toplamda 1 milyon 448 bin vatandaşa istihdam imkanı sağlandığını söyleyen Şimşek, söz konusu dönemde 28 tane Avrupa Birliği ülkesinin, 1 milyon 950 bin kişiye istihdam imkanı yarattığını, bunun muazzam bir başarı olduğunu söyledi.

Şimşek: İş Gücüne Katılım Oranı Hızla Artıyor

Dünyadaki istihdam artışında Türkiye’nin ilk 3’te yer aldığını söyleyen Şimşek, bunun önemli bir sonuç olduğunu, işsizlik oranlarının halen daha yüzde 10 seviyesinin üzerinde bulunduğunu, mevsimsel etkilerinden arındırılmış işsizlik oranının yüzde 10,1 seviyesine düştüğünü, bunun büyük bir başarı olduğunu, ülkemizdeki iş gücüne katılım oranının hızlı bir şekilde artış gösterdiğini söyledi.

Türkiye’de genç nüfusun fazla olduğunu söyleyen Şimşek, buna rağmen istihdam hızla artış yaşandığını, bunun da işsizlik oranlarını aşağı yönlü revize ettiğini, 2018 yılı içerisinde büyüme programı hedeflerinin yönünden sapmadan gittiğini varsaydığımım zaman işsizlikte tek haneye inebileceğimizi, bunun da önemli bir başarı olduğunu söyledi.

Küresel krizden sonraki 10 senelik süreç ele alındığı zaman AB’nin tamamının 5,2 milyon kişiye istihdam imkanı sağladığını söyleyen Şimşek, Türkiye’nin ise o dönemde 8,4 milyondan fazla kişiye iş imkanı sağladığını, bunun büyümeye destek verdiğini, istihdamda meydana gelen yükselişin bağımlı nüfusu azalttığını, böylelikle de gelirin yükseldiğini, iş talep, tasarruf olarak da bunun ülkeye geri dönüşü olduğunu söyledi.

2018 Ocak ayı bütçe verileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Şimşek, 2017 yılında ekonomiye destek verme amacı ile çok sayıda önlem aldıklarını, reel sektöre destek vermek için vergi indirimi uyguladıklarını, KGF’nin önemli ölçütte devreye girdiğini, ancak buna rağmen ülkemizin hedeflerinin çok çok üzerinde bir performans sergilediğini söyledi.