Enerji Sektöründe Türkiye’nin Rolü Büyüyecek

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, önümüzdeki dönem içerisinde enerji sektöründe yaşanan uluslararası yatırımcıların faaliyetlerinin ve bu faaliyetler ile birlikte de yatırımlarının artacağının ön görülebilir olduğunu ifade etti. Ermut, açıklamasında son 15 yıllık süreç içerisine 195 milyar dolar düzeyinde bir yatırım olduğunu, bu yatırımın 18 milyar dolarlık kısmının ise enerji sektöründe olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin hem konumu, hem de potansiyeli gereği uluslararası arenadan enerji yatırımı çekmeye devam ettiğini belirten Ermut, süreç içerisinde sektöre yeni oyuncuların dahil olmasının, bazı oyuncuların elenmesine sebep olabileceğini belirtti. Sadece yatırım değil, satın alma, birleşme gibi alanlarda da Türkiye’de enerji sektörünün hacim olarak önemli bir ciddiyete sahip olduğunu ifade eden Ermut, sadece 2017 yılı içerisinde 3 milyar Dolar düzeyinde bir birleşme ve satın alma hacminin ortaya çıktığını ifade etti.

YEKA modeli ile birlikte hem Türkiye’nin enerji ihtiyaçlarının, hem de yatırımcılar için potansiyel alanların çözümlendiğini belirten Ermut, ii tane 1 gW’lık büyük YEKA ihalesinde Türk yatırımcılar ile yabancı yatırımcıların kurdukları konsorsiyumlarda yer aldıklarını belirtti.

Gelecek dönem içerisinde enerji sektöründe özellikle yüksek teknoloji üretimi gerçekleştiren uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye geleceğini öngördüklerini ifade eden Ermut, YEKA için hem rüzgar, hem de güneş enerjisi projelerinde ihaleye girileceğinin beklendiğini, batarya üretimi konusunun da bu konudaki öncülerden olacağını ifade etti.