Enerjide Dışa Bağımlılık Bitecek! Projeler Tek Tek Hayata Geçiyor!

Türkiye enerji alanındaki kaliteli projeleri bir bir hayata geçirmeye devam ediyor. Enerji alanında dışa bağımlılığı bitirecek, „Vanalar kapanır mı?“ endişesine sor verecek olan LNG terminalleri yavaş yavaş artıyor. 

Türkiye işletmeye açacağı yeni LNG terminalleri ile birlikte sıvı halde iletilen doğalgazların, tekrar gazlaştırması aşamasında Avrupa genelinde kapasitesini en fazla yükseltmiş ülke ünvanına kavuşacak. Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminalleri açısından Avrupa genelinde gazlaştırma kapasitesini en fazla yükseltecek ülke konumunda olacak olan Türkiye, hali hazırda Avrupa’da bulunan ve kurulması planlanan terminalleri ortaya çıkartan Gas Infrastructure Europe’nin 2018 LNG Haritası’nda Avrupa’da yıllık olarak 228 milyar metreküplük gazlaştırma kapasitesine sahip olan 32 adet LNG terminaline karşın, Türkiye’de mevcut 5 milyar metreküplük 6 adet LNG terminali ve 130 milyar metreküplük 11 adet termanalin de hazırlık aşamasında olduğu ortaya çıkıyor.

Hazırlanan 2018 LNG Haritası’na göz atıldığına yıllık bazda 17 milyar metreküğlük gazlaştırma kapasitesine sahip olan Türkiye, hayata geçirilmesi öngörülen projeler ile birlikte, sahip olduğu kapasiteyi 21 milyar metreküplük ek kapasite sayesinde 38 milyar metreküpe çıkartacak. Bu gelişmeler ışığında, işletmesine dahil edeceği ek kapasiteler ile birlikte Avrupa Birliği’nde yer alan 28 ülke arasında lider konuma yükselirken, kapasite büyüklüğü açısından 17 milyar metreküplük  yükseltme yapacak olan İngiltere ikinci sırada yer alacak. 

Türkiye için hizmet veren ve Türkiye’nin ilk yüzen LNG depolama ve yeniden gazlaştırma termianli olan GDF Suez Neptune, geçtiğimzi yılın Aralık ayı itibariyle İzmir’de faaliyetlerine başlamış, ikinci FSRU’nun da gelecek yılın Ocak ayında Hatay’da, üçüncü FSRU’nun da yine gelecek yıl içerisinde Saros Körfezi’nde faaliyetlerine başlaması planlanıyor.

Devreye girecek olan bu iki terminal ile birlikte yıllık bazda yaklaşık 15 milyar metreküplük gaz arzı sağlanabilirken, bu duruma ek olarak, hazırda bulunan LNG terminallerinin de kapasiteleri için artırım çalışmaları da devam edecek.