Gezginler Durmuyor: 9 Ayda 1 Milyar İnsan Başka Ülkelere Seyahate Çıktı!

Dünyamız giderek küçük bir köye dönüşüyor. Bu dönüşüm o kadar hızlı gelişiyor ki, “dünyamızın küçük bir köye dönüşmesi” tanımlaması dahi klişeleşti. Yaklaşık 8 milyar insanın yaşadığı yeryüzünde, ekonomik durumu elverişli gezginler için dünyamız gerçekten küçük bir köy hüviyetinde.

2016 yılının ilk 9 aylık diliminde dünya üzerinde 956 milyonu aşkın insan uluslararası seyahat etti. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) raporuna göre; bu yılın ocak – eylül ayları arasındaki dönemde ülke aşırı seyahat edenlerin sayısı, 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 3,7 düzeyinde artış gösterdi. Geçen yılın aynı dönemine bahse konu kişi sayısı yaklaşık 922 milyon olarak deklare edilmişti.

Ortadoğu’ya Gelen Turist Sayısı Hızla Düşüyor!

Bu yılın Ocak – eylül ayları arasını kapsayan dönemde, 2015 yılının aynı dönemine göre; Avrupa ülkelerine gelen turist sayısında kısmi de olsa artış yaşandı.  Avrupa ülkelerine gelen turist sayısı yüzde 1,6 dolayında yükselme gösterirken; Asya ve Pasifik ülkelerine gelen turist sayısı yüzde 9,3 düzeyinde azaldı. Bahse konu 9 aylık dönemde geçen ayın aynı dönemine göre Amerika kıtası ülkelerine gelen turist sayısında da yüzde 4,4 düzeyinde artış yaşandı. Kara kıta Afrika, bu dönemde en çok turist artışı çeken yerlerden oldu. Afrika ülkelerine gelen turist sayısı bu dönemde takribi yüzde 8,4 seviyesinde artış kaydetti.

2016 yılının ilk 9 ayında dünyanın hemen her yerine giden turist sayısında hatrı sayılır derecede artış yaşanırken, Ortadoğu’ya gelen turist sayısında ise yüzde 6,4 düzeyinde gerileme kaydedildi. Uzun zamandır Suriye’de süren iç karışıklıklar, Irak’ın bir türlü iç bütünlüğünü sağlayıp eski günlerine dönememesi ve bütün bu sıkıntıların bölge ülkelerine verdiği negatif imaj nedeniyle Ortadoğu’ya gelen turist sayısında yüksek oranda gerileme yaşandı.