Gülle: İhracatçılık Devri Başladı!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı İsmail Gülle, sektörde meydana gelen gelişmeler hakkında değerlendirmeler bulundu.

İnşaatçılık Devri Bitti, İhracat Devri Başladı

Türkiye ekonomisinin artık inşaatla büyümediğini söyleyen Gülle, artık sanayiyle büyüyen ekonomiye sahip olduğumuzu, bunun doğum sancılarını yaşadığımızı, üretimin öneminin 2008 yılında yaşanan küresel finansal kriz sonrasında çok iyi anlaşıldığını, inşaat sektörünün iç piyasaya hareket getirdiğini ancak inşaat sonra erdikten sonra işlerin de bittiğini söyledi. Üretimde inşaata benzer durumların yaşanmadığını söyleyen Gülle, sanayinin devamlılığının bulunduğunu, inşaat sektöründe kazanç tek seferde büyük gibi olsa da geri dönüşlerinin uzun sürdüğünü, üretim ve ihracatta kazanç az da olsa devamlı olduğunu, ihracatın inşaat sektörüne göre çok daha karlı olduğunu, artık devrin ihracatçılık devri olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TOBB’da yaptığı istihdam seferberliği çağrısı sonrasında şirketlerin yeni istihdam ortamları oluşturduğunu söyleyen Gülle, mal indirip kaldırma işinin artık önemli bir iş haline dönüştüğünü, halen daha çok sayıda işsiz olduğunu ancak iş ile işgücü arasında uyumsuzluk bulunduğunu, son 3, 4 yıldır işçi bulma sorunları yaşayan sektörlerinde sadece ihracat sektörü olmadığını söyledi. Geçen sene yapılan toplantıda Başbakan Binali Yıldırım’ın da bu konu üzerinde durduğunu söyleyen Gülle, geçen sene tekstil fabrikalarının öğrencisiz kaldığını, onların gelmediğini, ihracat sektöründe 4 ile 5 senelik işçilerin maaşlarının 2 bin 300 Türk Lirasına kadar çıktığını, asgari ücret verilmediğini, asgari ücretin de çalışma ücreti olmadığını, onun sadece dip fiyat olduğunu söyledi. Kendisininde herkese 5 bin lira maaş vermek istediğini ancak dünyada rekabet olduğunu söyleyen Gülle, rakiplerin 10 cente mal sattığını, Ar-Ge Merkezi için belge aldıklarını ancak orada çalışacak insan olmadığını söyledi.