Haziranda Fiyatı En Fazla Artan Soğan Oldu

İTO’nun yayımladığı verilere göre haziran ayına en fazla fiyat artışı yaşayan ürün soğan olurken, en fazla fiyat düşüşü yaşayan ise kiraz olarak açıklandı.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) yayımladığı istatistiklere göre bu sene haziran döneminde İstanbul’da fiyatı yükselen harcama kalemlerinden en fazla olan soğan olarak açıklandı. Soğan fiyatları İstanbul’da yüzde 81,43 oranında artış gösterdi.

Fiyatı En Fazla Artan Soğan Oldu

Mayıs ayında perakende fiyatlar odanın İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksinde bulunan 242 üründen 96 tanesinde artış gözlemlendi. Bu ürünlerinde 17 tanesinde düşüş olurken, 129 tanesinde ise herhangi bir değişim olmadı. Aynı dönemde gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyve grubunda bulunan soğanın fiyatı ise yüzde 81,43 oranında yükseldi. Soğan, söz konusu oranla haziranın en yüksek fiyat artışı yaşayan ürünü oldu. Soğanın devamında en fazla artış yaşayan ürün sivri biber olarak açıklandı. Sivri biber fiyatındaki artış yüzde 45,67 olarak açıklandı. Bunun devamında da yüzde 36,43 ile patates, yüzde 30,70 ile limon ve yüzde 21,65 ile de makyaj malzemeleri bulundu.

Gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyve grubunda bulunan kirazın fiyatı ise haziranda yüzde 29,38 oranında düşüş yaşadı. Haziranda fiyatı en fazla düşüş yaşayan ürün ise kiraz olarak açıklandı. Aynı dönemde kirazdan sonra en fazla fiyat düşüşü yaşayan ürün yüzde 28,31 ile erik olarak açıklandı. Erikten sonra kayısı yüzde 20,9 ile, oturma odası takımı yüzde 2,85 ile, nohut ise yüzde 1,46 ile yer aldı.