Hindistan’a Gerçekleştirilen Mermer İhracatında Yüzde 217 Oranında Artış Görüldü

Traverten ve mermer alanında dünyadaki en büyük rezervelere ev sahipliği yapan Türkiye’nin bu alanda Çin ve Hindistan ülkelerine gerçekleştirmiş olduğu ihracatında, yılın ilk 5 ayında büyük bir artış görüldü.

Ege İhracatçıları Birliği’nin konu üzerine açıklamış olduğu verilere göre, tüm Türkiye’de gerçekleştirilen doğal taş ihracatı, ocak ve mayıs ayları arasında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine nazaran yüzde 12 oranında artarak 790 milyon dolara erişti. Aynı dönemde Çin’e gerçekleştirilmiş olan traverten ve mermer ihracatında yüzde 32 oranında bir artış yaşanarak 342 milyon dolara ulaştı. Konu olan bu ürünlerde en fazla artış görülen ihracat oranı yüzde 217 ile Hindistan’a yapıldı. Türkiye’de yer alan maden ocaklarından çıkarılmış olan 31 milyon dolar değere sahip olan mermer ve travertenler Hindistan’da bulunan projelere gönderildi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı olan Mevlüt Kaya konu hakkında bir açıklamada bulundu. Mevlüt Kaya yapmış olduğu açıklamasında 2008 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından kötü bir dönem geçiren sektörün şuanda bir toparlanma süreci içerisinde olduğunu, bu süreçte 2017 yılının ilk aylarında ciddi bir artış yaşandığını belirtti.

Traverten ve mermerde Körfez pazarına ve gelişmiş olan ülkelere işlenmiş, Hindistan ve Çin gibi bazı ülkelere ise blok ihracat yapılmış olduğundan bahseden Mevlüt Kaya, bu her iki ihracat yönteminin de Türkiye için vazgeçilmez birer yöntem olduğunu dile getirdi.

Çin ve Hindistan’da ki inşaat projelerine hız verildiğine de değinen Kaya, eskisi kadar olmasa da Çin’in git gide artmakta olan bir alımı olduğunu, doğal taş konusunda bir kota uygulaması yüzünden pek fazla değerlendirilememiş olan Hindistan’da ise, söz konusu olan bu kota uygulamasının kaldırılmasının ardından hızlı bir şekilde rakamlarda artış yaşandığını açıklamalarına ekledi. Bu durumun ülkede önemli bir rahatlama oluşturduğunu ifade eden Kaya, söz konusu olan bu iki ülkeden gelen talebin toplamdaki ihracata yansıyacağını da açıkladı.