Kara Listeden Çıkmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

İlk etapta kara listenin ne olduğunu, kara listeye nasıl girildiğini aktarmakta fayda var. Bu yüzden, kredi sicilinin oluşması ile birlikte aktarmaya başlayalım.

Herhangi bir kredi ürünü ya da kredi kartı ürünü kullanan herkesin kredi sicili başlatılacaktır. Bu sicil, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından tutulmak ile birlikte kredi, kredi kartı ve diğer ödemelerinizi düzenli yapmanıza göre belirlenmektedir. Bankanız, yaptığınız ödemelerin düzen bilgilerini ve miktar bilgilerini bu ofisler ile paylaşarak kredi sicilinizin oluşmasını sağlamaktadır.

Kredi siciliniz, geride kalan 5 yıllık süreç zarfı içerisinde aktif kredi kartlarınızı, aktif kredilerinizi, kredili mevduat hesabınızı, kefil olduğunuz kredileri, kapanan kredileri kapsamaktadır. 5 yıllık sürecin dışında kredi sicilinden hiç silinmeyecek bilgiler ise, yasal takibe alınmış kredi ya da kredi kartı borçlarıdır.

Kara Liste Nedir?

Kara Liste, kredi ya da kredi kartı ödemelerinin düzensizleşmesi, gecikmesi ve yasal takibe düşmesi ile birlikte TBB Risk Merkezi ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından sicilinizin işlendiği bir listedir. Kara Liste tabiri, halk arasında kullanımı olmakla birlikte, kara listeden çıkmak da oldukça zordur.

Kara Listeye Nasıl Girilir?

Herhangi bir kredi ya da kredi kartı ödemelerinizi 90 gün boyunca geciktirirseniz, yasal takibe düşmeniz ile birlikte siciliniz kara listeye aktarılacaktır. Bu durumda 5 yıllık süreç zarfında hiçbir bankadan kredi, kredi kartı ya da kredili mevduat hesabı gibi bir ürün kullanamayacak hale gelirsiniz.

Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

Borcunuzun tamamını ödedikten sonra 5 yıllık süreci tamamlarsanız, kredi siciliniz temizlenerek kara listeden çıkmış olursunuz. Lakin yasal takibe düşmüş olmanız, sicilinizden hiçbir zaman silinmeyecektir.