Kira Geliri Olanlar Dikkat! Yarın Başlıyor!

2017 yılı genelinde konut sahipleri olarak yıllık bazda 3.900 Türk Lirası’ndan, iş yeri sahipleri olarak da 30 bin Türk Lirası’ndan fazla kira geliri elde etmiş olan kişiler için kira gelir beyanı dönemi başlıyor!

2017 yılında sahip olunan mülklerden elde edilen kira geliri için, beyan dönemi 1 Mart 2018 tarihi itibariyle başlıyor. 2017 yılının genelinde sahip oldukları konutlardan toplamda 3 bin 900 Türk Lirası, iş yerlerinden ise 30 bin Türk Lirası’nın üzerinde kira geliri elde edenler, 26 Mart 2018 tarihine kadar kira geliri beyanında bulunmak zorunda olacaklar.

Her yıl 1 – 25 Mart tarihleri arasında geçerli olan kira gelir beyanı dönemi, bu yıl 25 Mart tarihinin resmi tatile tekabül etmesi sebebiyle 26 Mart tarihinde sonlanacak.

İstisna hadinin üstünde sahip olunan bir konut geliri varsa, bu istisna oranı düşürüldükten hemen sonra beyanname verilmesi gerekecek. İstisna oranı ise sadece bir konut için kullanılabilirken, birden çok konuttan kira geliri elde eden kişilerin de bu duruma dikkat etmeleri gerekirken, iş yeri kira gelirinde de beyan sınırının geçilmesi halinde istisna oranının düşürülmesi iptal edilecek.

Hazır Beyan Sistemi sayesinde vatandaşlar internet üzerinden Gelir İdaresi Daire Başkanlığı’na ait resmi internet sitesi olan gib.gov.tr’yi ziyaret ederek, beyanlarını bildirebilecekler. İnternet kullanma ve vergi dairesine gitme konusunda problem yaşayan, yaşı 60’ın üzerinde olan mükellefler, engelliler, hastalar ve okuma yazma bilmeyen vatandaşlar ise 444 0 189 numaralı Vergi İletişim Merkezi’ni arayarak yardım alabilecek iken, randevu sistemine göre Maliye Bakanlığı tarafından görevlendirilen bir memur yardım sağlayacak.

Kira geliri beyanı kapsamında ortaya çıkan veriler ise Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki adet eşit taksit eşliğinde ödenecekler.