MTV’de Neler Değişti? Yeni Zam Ne Zaman Uygulanacak?

Son bir ayın gündeminde milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) zammı yer alıyor. İlk duyurulan zam oranının yüzde 40 olmasından sonra hem vatandaş tarafından, hem de hükümetin belirli kesimleri tarafından yapılan itirazlar sonrası zam oranı aşağıya çekildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen talimat sonrasında yüzde 40 olarak uygulanması planlanan MTV zammı aşağıya çekildi. Dün TBMM’de görüşülen yeni toba yasa tasarısı ile birlikte MTV oranları yeniden belirlendi. Aynı zamanda çalışanların aldıkları maaşlardan temin edilecek olan ek vergiden de vazgeçilerek, asgari ücrette yaşanacak olan düşüşün önüne geçilmiş oldu.

Yeni MTV zammı 1 Ocak 2018 tarihinde uygulanmaya başlayacak. Yeni uygulanacak olan MTV zammı oranı ise bin 300 cc’ye kadar olan araçlar için yüzde 15 oranında, bin 300 cc’den büyük olan araçlarda ise yüzde 25 oranında gerçekleşecek.

2018 yılı itibariyle aynı zamanda Motorlu Taşıtlar Vergisi sisteminde de önemli düzenlemeler yapılacak. Yepyeni bir vergi sistemine geçileceğinin müjdesi verilirken, mevcut sistemde olan aracın motor hacmi, yaşı gibi uygulamaların hesaba katılmasına ek olarak, 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle aracın vergisiz satış fiyatı da MTV fiyatlarının belirlenmesinde önemli bir rol oynayacak.

Yapılan bu düzenlemeler ışığında 2018 yılından önce alınmış olan tüm otomobiller için en düşük MTV 68 Türk Lirası’ndan 78 Türk Lirası’na yükselirken, en yüksek MTV de 23 bin 586 Türk Lirası’ndan 35 bin 379 Türk Lirası’na kadar çıkacak.