Otomobil Yeni Vergi Düzenlemesi ve 2017 ÖTV Oranları!

Uzunca bir süredir gerek Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından gerekse Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından taşıtlara uygulanan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) sisteminin yanlış olduğu ve adaletsizlik doğurdu belirtilmekteydi. 16 Kasım itibari ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaşan “Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu” ile bazı araçlara uygulanan ÖTV’de değişikliğe gidildi.

Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile ÖTV belirlenmesinde Bakanlar Kurulu tam olarak yetkilendirildi. Bahse konu yasaya göre bunda sonra Özel Tüketim Vergisi, sadece araçların motor hacmine göre değil; aracın modelinden kasasına göre bir çok farklı özelliği değerlendirilerek belirlenecek.

Hangi Aracın ÖTV’si Ne Kadar Zamlanacak!

Motor silindir hacmi 2800 cm³’ün altında olan ve sürücü dahil 9 kişilik oturma yerini aşmayan panelvanlı araçlar için bundan sonra ÖTV oranı yüzde 15 zamlı alınacak. Elektrik motorlu olan araçlarda ise söz konus vergi artış oranı yüzde 10 olacak.

Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen binek araç sahipleri bundan sonra yüzde 45 oranında daha fazla ÖTV ödeyecekler. Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçen lakin 2000 cm³’ü geçmeyen araç sahiplerinden; elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 50 KW’ı geçip motor silindir hacmi 1800 cm³’ü geçmeyenler: yüzde 45, diğerleri ise şu anki vergilere kıyasla yüzde 90 oranında zamlı ÖTV ile karşılaşacaklar.

Motor silindir hacmi 2000 cm³’ü geçen araç sahipleri yeni ÖTV uygulamasından en çok etkilenecekler arasında. Aynı zamanda elektrik motoru da olan araçlardan elektrik motor gücü 100 KW’ı geçip, motor silindir hacmi 2500 cm³’ü geçmeyen araçların sahipleri şimdiki ÖTV’ye göre yüzde 90 oranında zamlı ücret ödeyecekler. 2500 cm³ üzeri motor hacmine sahip araç malikleri ise yüzde 145 oranında zamlı fiyatlar ile karşılaşacaklar.

Yalnızca elektrik motorlu araç sahipleri; motor gücü 85 kW ‚ı geçmeyenler yüzde 3, motor gücü 85 kW- 120 kW arası araç sahibi olanlar yüzde 7, motor gücü 120 kW’ı geçen araç sahipleri ise yüzde 15 zamlı ücret ödeyecekler.