Otomotiv İhracatında Rekora Adım Adım

Otomotiv sektöründe gerçekleştirilen ihracatlarda ilk rekor 2008 yılında 24,7 milyar dolarlık satış ile, ikinci rekor ise 2016 yılında 23,8 milyar dolarlık satış ile gerçekleştirildi. Fakat 2017 verilerine göre otomobil ihracatı tüm tarihin en büyük rekorunu kırmaya hazırlanıyor.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Orhan Sabuncu tarafından söz konusu ihracat rakamları hakkında bir açıklama yapıldı. Sabuncu yapmış olduğu açıklamasında, 2017’nin sonuna kadar bu azim ve gayretle çalışıp 27 milyar doları aşan bir satış gerçekleştirerek tüm tarihin en büyük zaferini yaşamayı hedeflediklerini dile getirdi. Otomobil ihracatında ilk rekorun elde edildiği senenin sonunda ekonomik krizin yaşanması nedeniyle satışlarda aşırı bir düşüş yaşandığını hatırlatan Sabuncu, 2017’de böyle bir durumun söz konusu olmadığını d açıklamalarına ekledi.

Ayrıca konuşmalarında Türk otomotiv sektörünün günden güne daha da iyileştiğini belirten OİB Başkanı Orhan Sabuncu, 2017’nin sonuna kadar 27 milyar doları aşan bir kazanç elde ederek tüm tarihin en büyük ve en önemli rekorunu kırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Sabuncu, basın mensuplarına yapmış olduğu açıklamasında söz konusu bu sektörün 2016 yılının ilk 6 ayında 11 milyar 734 milyon 74 bin dolar olarak gerçekleştirmiş olduğu ihracatını, 2017 yılının yine ilk 6 aylık süre zarfı içerisinde yaklaşık olarak yüzde 22,4 oranında artış kaydederek, 14 milyar 359 milyon 485 bin dolara kadar yükseltmiş olduğuna da vurgu yaptı.   

2017’nin ilk yarısında ülkenin tüm ihracat oranından yüzde 18,8 oranında pay sahibi olan otomotiv sektörünün, sektörler arası ihracatta birincilik tahtını koruduğunu da açıkladı.