Tarım Sigortasının Kapsamı Genişleyecek Çiftçi Rahat Bir Nefes Alacak!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik TARSİM kapsamının bütün doğal afetleri kapsayacak şekilde değiştirildiğini söyledi. Buğdayda kuraklığa karşı sigorta yapılırken, kiraz yağmura karşı sigortalanacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ile ilgili yeni düzenlemelerden bahsetti.

Faruk Çelik 2016 verilerine göre tarımda sigorta yaptırma oranının ortalama yüzde 15 civarında olduğunu belirterek, devlet desteği olmasına rağmen sigortalama oranının çok az olduğunu ifade etti. Türkiye tarımına ve üreticisine çağ atlatacak, sigortacılık açısından bir uygulama ortaya koyulduğunu dile getiren Çelik, bütün doğal afetlerden doğan zararlara karşı tarımda sigortalanma yapılabileceğini bildirdi.

Yeni Sigortalar Geliyor!

2017 yılında uygulamaya koyulacak olan bu gelişme ile birlikte buğday kuraklığa karşı teminat altına alınırken, ürünleri ile birlikte meyve ağaçları da güvenceye alınacaktır. TARSİM kapsamının hayvancılık konusunda da genişletildiğini belirten Bakan Faruk Çelik, hırsızlık teşebbüsü temelli doğan zararlardan dolayı büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sigorta kapsamına alındığını dile getirdi.

Çelik, uygulamaya koyulan düzenlemeler sayesinde üreticini hayvanlarını ve meyve ağaçlarını rehin ettirerek finansman sağlayabildiğini söyledi. Buğdaya yönelik hayata geçen kuraklığa karşı sigortalama uygulamasının 2018 yılı itibari ile tüm tarım ürünlerinde uygulamaya koyulacağını dile getiren Bakan Çelik, 2018’de sigorta kapsamına girmeyen ürün kalmayacağını söyledi.

Çiftçinin işletme gelirini sigortaya alabilmek için esas amacın nihai gelir sigortasını hayata geçirilmek olduğunu söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, önümüzdeki dönemde gelir sigortası için çalışma süresine girileceğini vurguladı. Çiftçilerin sigorta bedeli olarak yüksel meblağlar ödemeyeceğine dikkat çeken Bakan Faruk Çelik, Türkiye’de ortalama arazi büyüklüğünün 60 dekar olduğunu ve bu büyüklük civarında hacim kaplayan araziler için ortalama 330 Türk Lirası sigorta poliçe bedeli ödenebileceğini ifade etti.