Türkiye İhracat Rotasını Değiştiriyor! Yeni Rotanın Büyüklüğü 2,8 Trilyon Dolar!

Türkiye yeni dönemde ihracat rakamlarını yükseltmek için yeni alanlara yöneliyor. İhracat konusunda öncelikli ülkeler arasına ise Çin, Meksika, Rusya ve Hindistan alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hafta sonu yapılan açıklamalarda Dünya’nın neredeyse her ülkesine ticaret savaşı açan, bu ülkeler arasına müttefiki Türkiye’yi de dahil edenlere yanıtı yeni pazarlar, yeni iş birlikleri, yeni ittifaklar kurularak cevap verileceğini ifade etti. Stratejinin ilk sinyallerini geçtiğimiz günlerde açıklanan 100 günlük icraat programı kapsamında veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu program kapsamında Ticaret Bakanlığı’nın hedefleri arasında Hindistan, Rusya, Meksika ve Çin’e ihracat yapılması, mevcut alanlardaki ihracatın artırılması konularına da dikkat çekmişti.

Konu hakkında açıklama yapan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracat için önemli bir atağa geçeceklerini, özel pazarlar için yeni ve özel stratejilerin uygulamaya alınacağını, ihracat ile Türkiye’yi büyütme stratejisi kapsamında made in Turkey yazısının yeni coğrafyalarda yaygınlaştırılması için yoğun çalışma yürüteceklerini dile getirmişti.

Elde edilen bilgiler ışığında 2017 yılı itibariyle Çin’in, Meksika’nın, Rusya’nın ve Hindistan’ın dahil olduğu ve “yeni ihracat pazarları” olarak yorumlanan ülkelerin toplam ithalat büyüklüğü 2,8 trilyon dolardan fazla olurken, bu rakamın 1,8 trilyon dolarlık kısmını ise Çin Pazarı oluşturuyor. 2,8 trilyon dolar ithalat yapan bu ülkelerin gerçekleştirdikleri toplam ihracat rakamı ise 7 milyar Dolar seviyesinde olurken, bahsi geçen bu ihracat pastasından daha fazla pay almak isteyen Türkiye’nin ülkelere ve konumlara özel stratejiler ve eylem planları gerçekleştirmesi bekleniyor.

Söz konusu ülkeler arasında Çin ile Türkiye arasındaki en fazla ihracat yapılan ürün kalemi mermer ve metal cevherler yer alırken, Hindistan’a en çok ilaç üretimi için gerekli olan ham madde ve inşaat sektörü ihracatı, Rusya’ya inşaat sektörü, Meksika’ya ise otomobil ve mücevher ihracatı için yeni bir strateji hazırlanması ön görülüyor.