Türkiye’de O Listeye Girdi! Esnaflar Zincir Marketlere Karşı Direnemiyor!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye genelinde serbest meslek sahiplerinin ve kendi hesabına çalışan kişilerin, toplam istihdam oranları içerisindeki payının son 5 yılda yüzde 35,9’dan yüzde 32,7 seviyesine gerilediğini belirtti.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, zincir marketler yüzünden 394 farklı dalda faaliyet gösteren esnafın risk altında olduğun belirtti. Serbest meslek sahiplerinin istihdam oranları içindeki payının 2013 yılında yüzde 35,9 olduğunu belirten Palandöken, bu rakamın 2014 yılında yüzde 33,9 seviyesine, 2015 yılında yüzde 32,9 seviyesine, 2016 yılında yüzde 32,4 seviyesine gerilediğini, düşüşün 2017 yılında da sürdüğünü, 2017 yılı itibariyle rakamın yüzde 32,7 olarak kayıtlara geçtiğini ifade etti.

2017 yılının ikinci çeyrek dönemindeki rakamları değerlendiren Palandöken, bu dönemde 9 milyon 379 bin serbest meslek sahibi olduğunu, bu kişilerden 1 milyon 320 bin kişinin işveren olduğunu, 4 milyon 781 bin kişinin kendi hesabına çalıştığını, 3 milyon 278 bin kişi için de ücretsiz aile işçileri olunduğunu belirtti. Bu rakamın 6 milyon 59 bin kişilik kısmı erkek bireylerden oluştuğu da cinsiyet dağılımına göre bakıldığında ortaya çıkıyor.

Türkiye rakamlarını yurt dışı ile de kıyaslayan Palandöken, son 5 yılda Portekiz, Slovenya, Japonya, Macaristan, Güney Kore, Almanya gibi ülkelerde serbest meslek sahiplerinin, toplam istihdam rakamları içindeki payının düştüğünü, Hollanda, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde ise artış gösterdiğini ifade etti.

Zincir marketlerin ve AVM’lerin başta büyükşehirler olmak üzere esnafı her yerde mağdur ettiğini belirten Palandöken, durumun artık rakamlara yansımaya başladığını, zincir marketlerin sokak aralarında dahi yan yana açılmaya başladığını, bu durumdan kasapların, bakkalların, manavların etkilenmekte olduğunu belirtti.