Türkiye’nin Hedefi AB Değil, Türkiye Ekonomisi!

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin global ekonomiden 210 milyar Dolar tutarında kaynak bulacağını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2018 yılı için Avrupa Birliği’nin bütçesinden Türkiye’ye aktarılması planlanan fonların kesintiye uğraması konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, global finans sisteminin kısa vade için olumlu görünümde olduğunu, hem büyüme oranlarında, hem de ticaret alanında bir canlanma olduğunu ifade etti. Orta ve uzun vade için ise global finans sistemi için nüfusun yaşlanması, gelir dağılımında yaşanan bozulmanın büyümesi, korumacılığın yükselmesi, para politikalarında uygulanacak gelişmeler ve küresel terör gibi olayların önemli tehdit ortamı oluşturduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Ana Hedefi Türkiye Ekonomisi!

Bu riskler için çözüm üretilmesi gerektiğini ifade eden Şimşek, çözümün yapısal reformları hayata geçirmek ile mümkün olduğunu kaydetti. Türk ekonomisine dışardan bakılması halinde nasıl bir görünümü olduğu konusunda yöneltilen soruya “imrenilerek takip ediliyor” şeklinde yanıt veren Şimşek, Türkiye’nin hedefinin Avrupa Birliği olmadığını, Türkiye’nin ana hedefinin Türkiye ekonomisi olduğunu ifade etti.

“Sırtımızı Avrupa’ya Hiç Yaslamadık!”

Avrupa Birliği 2018 yılı bütçesinde Türkiye için ayrılan fonlardan 105 milyon Euro’luk kısmın kesintiye uğramasına karar kılındığı yönünde yayınlanan haberler için bu rakamın Türkiye için anlamlı olmadığını, sadece moral bozucu bir nitelik taşıdığını ifade eden Şimşek, 2018 yılı içerisinde Türkiye’nin global finans sisteminden en az 210 milyar Dolarlık kaynak bulacağını, bu rakamın da 180 milyar Euro’ya tekabül edeceğini, bahsedilen rakamın sadece 105 milyon Euro olduğunu ifade etti.

Tek Sorun Spekülasyonlar!

Açıklamalarında Türkiye ekonomisinin hiçbir zaman Avrupa’dan gelecek paraya sırtını dayamadığını, bu konuda bir beklentisinin bulunmadığını, ana hedefin her zaman Türkiye ekonomisi olduğunu, Türkiye ekonomisinin global piyasalarda hem hakkıyla, hem şirketleriyle, hem saygınlığıyla, hem de hazinenin ortaya koymuş olduğu performans ile fark yarattığını ve kaynak konusunda sorun yaşamadığını ifade eden Şimşek, bu durumun sadece haber niteliği taşıması ve spekülasyon yaratmaya müsait olması sebebiyle etki yarattığını ifade etti.