Alışverişte Yeni Dönem Başlıyor, Türkiye Eko-Etiket’e Geçiyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, AB Entegrasyon Sürecini Destekleme Faaliyetleri (SEI) kapsamında,  etiketlerde önemli bir değişikliğe gidiyor. Artık etiketler, çevreye zararlı ya da duyarlı ürünler arasında vatandaşların ayrım yapabilmelerine imkân tanıyacak şekilde düzenlenecek.

14 Haziran 2017 tarihinde AB Entegrasyon Sürecini Destekleme Faaliyetleri dağarcığında olmak üzere Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Ulusal Çevre Etiket Sisteminin Kurulması Projesi’nde sona gelindi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen proje sayesinde artık ürünlerin çevreye zararlı ya da duyarlı olması konusunda vatandaşlar alım aşamasında bilgi sahibi olabilecekler.

Türkiye’de projenin uygulanması ilk aşamada tekstil ürünlerinde, seramik ürünlerinde ve kağıt ürünlerinde geçerli olacak. Belirlenen kriterleri sağlamakta olan tekstil sektöründe hizmet veren 2, kağıt sektöründe hizmet veren 2, seramik sektöründe 3 adet olmak üzere toplamda 7 şirketin ürünlerinde çevre etiketi uygulamasına başlanacak. Bu başlangıç ile birlikte Türkiye’nin eko-etiket sistemine başlanılmış olacak.

Proje kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortaklığında Türkiye Eko-Etiketini Arıyor sloganıyla Ulusal Eko-Etiket Logo Yarışması düzenlenip, yarışmada dereceye girenlere ödüller verilecek. Yarışmaya şu zamana kadar 73 kişi, toplamda 85 logo çalışması ile başvuru gerçekleştirdi. Seçilen logo, Türkiye’nin Eko-Etiket Logosu olacak ve sonuçlar belirlendiğinde kamuoyuyla paylaşılacak.

Eko-Etiket Projesi sayesinde vatandaşlar alışveriş aşamasında, satın aldıkları ürünlerin ham madde temininden, geri kazanım sürecine kadar tüm detaylar hakkında bilgi sahibi olacaklar. Sistem sayesinde; enerji verimliliğine, atık minimizasyonuna ve ürün yönetimine önemli bir teşvik sunulmuş olacak.