Hacamat Nedir? Hacamat Kime Yapılır?

Arapça kökenli bir sözcük olan hacamat, deri üzerinden çeşitli işlemlerle, vakum yolu ile kan alınması anlamına gelmektedir. Argoda ise dilimizde “hafif yaralama” olarak kullanılmaktadır. “Falanca kişiyi hacamat etmişler.” Şeklinde cümleler duyarız bazen etrafımızda.

Bizim için önemli olan ise hacamatın esas uygulama alanı olan alternatif tedavi yöntemleri. Günümüzde modern tıbbın çare bulamadığı çeşitli konular bulunmaktadır. Böyle durumlarda, yahut modern tıbbın desteğe ihtiyaç duyduğu durumlarda alternatif tıp devreye girer. Alternatif tıbba günümüzde birçok alanda başvurulmaya başlanmıştır. Hacamat tekniği de bunlardan biridir. Hacamat tekniğinde genel olarak; başın üzerinden, başın arka tarafından, alından, iki omuz arasından, enseden ve sırttan ufak çiziklerle kan çıkartılır ve vakumlama yöntemiyle kılcal damarları rahatsız eden bu pis kan vücuttan atılır. Vakumlama için bardak ya da boynuz tercih edilen yöntemlerdendir. Hacamat uygulaması sayesinde lenf sıvısı ile karışık kirli kan vücuttun atılırken, akupunktur noktaları da uyarılmış olur. Peki hacamat hangi hastalıklarda uygulanabilen bir yöntemdir; biraz da bundan bahsedelim…

Migren Tedavisinde Etkili!

Migren, hastaların korkulu rüyasıdır. Müthiş bir baş ağrısı, burun akması ve sızıya neden olur. İş verimliliğini düşürür, kişinin yaşam kalitesini aşağıya çeker. Yine migren gibi sırt ve boyun ağrıları, tutulmalar ve çarpıntı yüzyıllardır insanoğlunun ortak şikayetlerinden olmuştur. Çeşitli deri hastalıkları da bunlara dahildir. Hacamat da; insanlık tarihi kadar eski bir yöntemdir. Yukarda bahsettiğimiz bütün hastalıklar için hacamat tedavisi yüzyıllardır uygulanmıştır.

Günümüzde kan vermeyle özdeşleştirilen hacamat aslında çok farklı bir yöntemdir. Kan verme işleminde sadece venöz kan verilirken, hacamatta ise direkt hastalığa neden olan kan hedef alınmaktadır. Hacamat yönteminin İslam’a uygun olup olmadığını merak edenler için de bu yöntemin Peygamber Efendimiz zamanında da kullanıldığını ve hatta Peygamberimizin sünnetleri arasında bulunduğunu söyleyebiliriz. Ebu Taybe adında bir Haccam’a hacamat yaptıran Peygamberimiz ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur: “Hacamat sizin en iyi tedavi yollarınızdandır.” (Buhâri, Tıb 13; Müslim, Musakat 62, 63; Ebû Dâvûd Nikâh 26, Tıb 3) Bu da gösteriyor ki hacamat tedavi için etkili, aynı zamanda da dinen caiz olan bir yöntemdir…